Европейската комисия предложи днес граничната служба на ЕС, известна доскоро като Фронтекс, да прерасне в европейска гранична полиция. Предложението бе представено на пресконференция от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде БТА.

Той отбеляза, че това е един от въпросите, чието обсъждане предстои на срещата в неделя между няколко държави от ЕС, посветена на миграционната криза. Аврамопулос уточни, че решения на тази среща няма да бъдат приемани.

 

Какво се предвижда

Свиканата среща в Европейската комисия за миграцията в неделя е съпътствана от неясноти, след като днес говорител на комисията отказа да посочи кои са поканени за участие. Вчера неофициално се споменаха 8 държави: Германия, Австрия, Италия, Франция, Гърция, България, Испания, и Малта - все на предна линия на мигрантски потоци.

Въпреки думите на Аврамопулос, че няма да бъдат вземани решения в неделя, някои медии разпространиха чернова на заключителен документ, който трябва да бъде приет на тази неделна среща. Никой засега официално не отхвърлил съдържанието й.

Според разпространения текст на черновата се предвижда:

  • ЕС да заяви, че ще "организира" лагери за мигранти извън Общността,
  • държавите по външните европейски граници да бъдат подпомогнати за връщането на незаконните мигранти политически, финансово и с експерти,
  • до 2020 г. се предлага обособяването на европейска гранична полиция с 10 000 служители
  • изразено е намерение с идването им в ЕС мигрантите да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за закрила, за да се избегне възможността те да предприемат самоволни пътувания,
  • на мигрантите ще бъде наложено задължението да не напускат страната, в която са пристигнали, а ако те не се подчинят, ще бъдат наказвани.

Дума не може да става за обособяване в Европа на затвор за мигранти като Гуантанамо, против съм, заяви Аврамопулос.

Няколко държави предлагат създаване на центрове за мигранти извън територията на ЕС, където да се обработват молбите им за убежище. Такъв център може да бъде създаден в Западните Балкани, откъдето минава нов мигрантски маршрут към Централна и Западна Европа. Но такива центрове има в Северна Африка.

Еврокомисарят Аврамопулос изтъкна, че въпросите около миграцията поставят под въпрос съществуването на Шенген и на ЕС. По неговите думи постигнатото в последните десетилетия е под заплаха, а едностранните действия не са отговор и могат да го унищожат.

ЕС води преговори с държавите от Северна Африка да приемат мигрантите, отправили се с кораби към Европа. По неговите думи северноафриканските държави изразяват ясна готовност да сътрудничат, съобщи Аврамопулос.

Еврокомисарят отказа да посочи дори една африканска страна, която е готова да приеме обратно мигрантите, докато молбите им за убежище в ЕС бъдат оценени. Той настоя, че в африканските преходни миграционни центрове ще бъдат установявани подлежащите на закрила и ще се предлага доброволно връщане по родните им места на икономическите мигранти. Африканските страни от Магреба ще получават помощ от ЕС за охрана на границите.

Аврамопулос изтъкна, че засега европейският фонд за Африка отчита недостиг от над един милиард евро и призова на предстоящото заседание на Европейския съвет следващата седмица да бъде постигнато решение. Той добави, че държавите от ЕС, които решат доброволно да участват в разселването на мигранти, ще получат пари в замяна.

Еврокомисарят отново призова за бързо и пълно изпълнение на решенията за връщането на мигранти, за които е постановено, че нямат право на закрила в ЕС. Той подкрепи продължаването на споразумението с Турция, за което са необходими още три милиарда евро.

Миграционната ни политика трябва да остане изградена на европейските ценности - съпричастност, отговорност и уважение към човешкото достойнство. Не трябва да се обвиняваме взаимно и да пресичаме черти, от които няма връщане назад, апелира Аврамопулос.

По неговите думи вътрешните гранични проверки в Шенген не може да траят вечно.

Насърчен съм от това, че миграцията отново е във водещите заглавия. Това означава, че нараства политическата воля за намиране на решения. Миграцията ще остане въпрос за дълги години, каза Аврамопулос.

Много популисти в Европа дължат съществуването си на този проблем. Носим историческа отговорност, младите ще ни обвинят, ако не опазим европейските постижения. Никога в живота си не съм работил така усилено, както в последните три години.

Връщането на границите в ЕС ни праща обратно към тъмните страници от историята, коментира еврокомисарят.