Открити сме за нови идеи от държавите в ЕС, заяви днес говорител на ЕК в отговор на въпрос на пресконференция, свързан с идеите на Дания, Австрия и Италия мигрантите, които искат убежище в ЕС, да бъдат държани в лагери извън Европа, предаде БТА.

За нас е важно идеите да съответстват на основните европейски ценности, добави говорителят.

Има много предложения, които се обсъждат в последните години. Досега постигнахме огромен напредък в преговорите. Очакваме Европейският съвет този месец да даде политически насоки по чувствителните въпроси, промените се подготвят от осем години, отбеляза говорителят. По неговите думи е за предпочитане действията да се предприемат на европейско равнище, съвместно.

В последните дни, освен предложенията на посочените три държави, Белгия настоя мигрантите да бъдат прогонвани, преди да достигнат ЕС. Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен поиска прилагането на този подход, известен и като "австралийски".

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отговори, че това никога няма да се случи, защото ЕС прилага Женевската конвенция. В последвал отговор Франкен призова конвенцията да бъде заобиколена и коментира, че "лицемерието е смазката" на европейските институции.

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви, че страната му повече няма да бъде бежанския лагер на Европа. За мигрантите в Италия "партито свърши", каза Салвини, който е и лидер на Лига. И предупреди: "или Европа ще ни подаде ръка, за да направим страната си сигурна, или ще изберем други методи".