Десетки са били убити при сблъсъци по време на демонстрациите в Египет днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позоват на данни на министерството на здравеопазването.

Протестите бяха организирани предимно от привърженици на сваления от власт от армията през юли миналата година президент ислямист Мохамед Морси.

Повечето са загинали в столицата Кайро и нейни предградия, където хиляди привърженици на преходните власти и стотици опозиционери ислямисти се събраха по случай годишнината.

Най-малко 18 души бяха ранени при атентат с кола бомба срещу полицейска база в североизточния град Суец, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

Това е шестото нападение срещу полицията в Египет в разстояние само на два дни. Шестима души загинаха в Кайро при четири бомбени атентата, отговорност за които пое вдъхновена от терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка.

Един човек бе ранен при пето нападение в столицата в събота сутринта.

Петима египетски военни загинаха при разбиването на хеликоптер близо до границата с ивицата Газа, предаде още ИТАР-ТАСС. Армията увери, че катастрофата се дължи на технически проблем.

Според редица очевидци обаче хеликоптерът е бил обстрелван от земята с преносим зенитно-ракетен комплекс.

По-късно, базираната на нестабилния Синайски полуостров екстремистка групировка Ансар Бейт ал Макдис пое отговорност за нападението срещу полицейската база и за свалянето на вертолета.