21 души загинаха, а над 70 са ранени по време на атентат тази нощ пред коптска църква в северния египетски град Александрия, сочат данни на източници от болници и силите за сигурност. *

Бомбата е може би взривена от атентатор самоубиец, а не от кола-бомба, както бе съобщено по-рано. Според ново съобщение на вътрешното министерство няма следи, че експлозията произхожда от някоя от унищожените коли наоколо. "Вероятно взривното устройство е било носено от атентатор самоубиец, който е загинал заедно с останалите жертви", се казва в съобщението. Освен това министерството посочва, че обстоятелствата около атентата и други подобни нападения напоследък "ясно показват, че чуждестранни елементи са извършили планирането и извършването" на атентата, предаде БТА.

Вътрешното министерство на Египет съобщи преди това, че 24 човека са ранени в атентата, станал когато богомолци се били събрали да честват Новата година.

Кръвопролитието предизвика протести на хиляди християни по улиците на града, в които някои от демонстрантите и местни мюсюлмани се замеряха с камъни, разказват очевидци. Няколко коли бяха опожарени.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите по улиците. "Жертваме душите и кръвта си за кръста", викаха гневните християни около коптската православна църква, пред която бе взривът.

На място пристигнаха линейки и медицински лица събираха части от разкъсани човешки тела. Според съобщение на вътрешното министерство на Египет атентатът е станал малко след полунощ след новогодишната литургия пред църквата. Експлозията нанесла щети на близка джамия и сред 24-те ранени има и осмина мюсюлмани.

Мерките за сигурност около църквите в Египет бяха засилени, след като свързана с Ал Каида групировка отправи през ноември заплахи срещу египетските християни. Групировката Ислямска държава в Ирак, извършила кръвопролитното нападение през ноември срещу християнски храм в Багдад, заплаши и египетските християни. Войнствената групировка твърди, че църквата в Египет държи в плен жени, които са приели исляма.

И в Нигерия новата година бе отбелязана кърваво. Няколко взрива са разтърсили нигерийската столица Абуджа в новогодишната нощ, съобщават ДПА и Ройтерс. При експлозиите са загинали около 30 души, повечето от които се били събрали на пазар в казарма, за да отпразнуват Нова година. Пазарът е опустошен от взрива. Президентът Гудлък Джонатан обвини за атентатите ислямистката екстремистка секта Боко харам, която извърши серия от атентати срещу християнски цели по Коледа, макар че засега сектата не е поела отговорност за новогодишните експлозии.
  *Коптите – египетските православни християни - са най-многобройната християнска общност в Близкия изток. Те са между 6 и 10% от 80-те милиона жители на Египет.