Преди 40 години в град Шираз в Южен Иран е извършено едно от най-бруталните зверства срещу религиозната група на бахаите. На 18 юни 1983 година десет жени на възраст между 17 и 57 години са обесени на площада - една след друга, за да могат да наблюдават екзекуцията на тези преди тях. Единственото им "престъпление" е, че са част от общността на бахаите и отказват да се отрекат от вярата си.

Най-младата от тях е 17-годишната Мона Махмуднеджад. Тя обучавала бахайски деца, на които не е било позволено да ходят на училище. Телата на жертвите никога не са предадени на семействата, така че те не са могли нито да се сбогуват подобаващо с близките си, нито да ги погребат според религиозните си ритуали. Подобно нещо се случило и с шестима бахайски мъже, екзекутирани две нощи по-рано на същото място, някои от които били роднини на десетте жени.

Системни гонения и тормоз

След Ислямската революция през 1979 година в Иран са избити над 200 бахаи. И макар екзекуциите да са прекратени след остра международна реакция, преследването на бахайската общност продължава и до днес.

"Бахаите са подложени на системно преследване, за което свидетелства публикуваната държавна доктрина за възпрепятстване на тяхното развитие, унищожаване на техните корени, недопускането им до образование и работа, както и за постоянните вълни от арести и присъди", казва пред ДВ Яша Нолтениус, който е специален пълномощник по въпросите на човешките права за бахайската общност в Германия.

"Ако международната преса не пише по темата и ако правителствата и правозащитните организации по света не настояват за равно третиране на бахаите в съответствие със задълженията на Иран по силата на международното право, съществуването на най-голямото религиозно немюсюлманско малцинство в Иран ще бъде застрашено", казва Нолтениус.

Движението на бахаите започва през 19 век

Общността на бахаите в Иран обхваща около 300 000 души. Но за разлика от християните или евреите, те не са официално признати като религиозно малцинство в иранската конституция. Бахайското движение възниква в средата на 19 век като отцепническо от шиитския ислям. Тяхната вяра насърчава принципите на равенството между половете, което от самото начало е отхвърляно от консервативните ирански духовници. Преследването на прогресивните бахайци в Иран започва още през 19 век, но се засилва драстично след Ислямската революция от 1979 година.

Шиитските управници на Иран гледат на бахайците като на вероотстъпници и ги третират като граждани второ качество. Те стават жертви на арести, изтезания и присвояване на собствеността, религиозните им институции са забранени, а дейностите им са стриктно наблюдавани. Покрай бруталните репресии спрямо протестиращите в Иран през миналата година бяха засилени и мерките срещу бахаите.

Световноизвестната поетеса Махваш Сабет е в затвора само заради религията си. Дъщерята на поетесата потвърди в интервю, че собствеността на семейството ѝ е била конфискувана. "Баща ми беше принуден да предаде на властите сграда, която беше финансирал тухла по тухла с тежък труд, само защото сме бахаи", споделя тя. И разказа, че майка ѝ Махваш Сабет е била малтретирана в затвора.

В памет на екзекутираните жени: #OurStoryIsOne

Още през май международният писателски ПЕН-клуб алармира, че по време на разпит коленете на 70-годишната поетеса са били счупени. Рентгеновите снимки от затвора потвърждават, че тя е била многократно удряна в стената по време на разпита, което е довело до фрактури. От 2008 до 2017 година Сабет беше в затвора заради бахайската си религия. През ноември 2022 година тя отново беше осъдена на 10 години затвор, защото "не е научила урока си", както заяви съдията.

Правозащитници и активисти казват, че чувствителността на иранското общество към репресиите, извършвани спрямо бахаите, е нараснала. По случай 40-годишнината от екзекуциите на десетте жени, международната общност на бахаите започна кампанията #OurStoryIsOne. С нея се отдава почит не само на екзекутираните жени, но и на дългата борба за равноправие между половете, която в Иран се води и до днес.

Материалът е публикуван в DW