Израелските сили са атакували нови цели в ивицата Газа и в южната част на Ливан, съобщиха в събота официални лица на фона на нарастващите страхове за разширяване на кризата в Близкия изток, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че са нанесли артилерийски удар по обект в Газа, откъдето снощи са били изстреляни няколко прехванати в последствие ракети към Израел. Бойни самолета са разрушили три установки за изстрелване заедно с 20 ракети, докато в петък повече от 30 цели в различни части на палестинския анклав са били атакувани от въздуха.

Според ЦАХАЛ израелската пехота също е продължила борбата си срещу екстремистката палестинска групировка "Хамас".

Всекидневна размяна на удари между Израел и "Хизбула" 

Съобщава се, че при въздушните удари е разбит голям военен обект на подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" край южния ливански град Рихан. Няма официално потвърждение от Ливан или данни за възможни жертви.

Атаката по по военния обект на "Хизбула" е в отговор на изстреляните от шиитското движение в петък десетки ракети по израелски позиции (които на свой ред бяха отговор на израелски атаки срещу Южен Ливан от по-рано), предаде Франс прес.

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и "Хамас" на 7 октомври между израелската армия и "Хизбула", която подкрепя палестинското движение, има почти всекидневна размяна на огън. По данни на АФП в резултат на тези атаки в Ливан са убити най-малко 363 души, главно бойци на "Хизбула", но също най-малко 70 цивилни. Според израелската армия в Северен Израел са убити десет войници и осем цивилни.

Наблюдателите отбелязват, че засега страните се придържат към принципа за реципрочност и не ескалират допълнително ситуацията. Това обаче може да се промени внезапно, ако Иран призове "Хизбула" да засили атаките срещу Израел в отговор на предполагаемия израелски ракетен удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко висши ирански офицери.