Шиитската ислямистка групировка "Хизбула" обяви вчера, че е подложила на обстрел израелска военна база в отговор на израелските ударите, които за първи път от началото на войната в Газа бяха насочени срещу Източен Ливан и отнеха живота на двама членове на влиятелната ливанска групировка, предаде Франс прес.

"Хизбула" изстреля 60 ракети "Катюша" по базата "Нафах" на окупираните Голански възвишения в отговор на израелските удари по района на град Баалбек в долината Бекаа, обяви проиранската групировка.

Запитана от АФП, израелската армия заяви, че от Ливан са били изстреляни "десетки ракети".

По-рано Израел съобщи, че е насочил ударите си срещу позиции на "Хизбула" в Баалбек в отговор на удар с ракета "земя-въздух", която вчера сутринта е унищожила голям израелски дрон над Южен Ливан, пише БТА.

Единият от ударите е бил насочен към склад на "Хизбула", а другият - към сграда, принадлежаща на ислямистката групировка, в покрайнините на град Баалбек, известен с римския си храм, съобщи за АФП източник от службите за сигурност. "Хизбула" съобщи за смъртта на двама свои бойци.

Израелската армия съобщи, че нейни изтребители са нанесли удари по обекти на противовъздушната отбрана на "Хизбула" в долината Бекаа.

"Тези удари бяха извършени в отговор на удар с ракета "земя-въздух" срещу дрон "Хермес-450", който бе нанесен по-рано през деня", добави израелската армия.

Районът на Баалбек, в долината Бекаа на границата със Сирия, е крепост на "Хизбула", която има голямо военно присъствие там.

"Хизбула" обяви, че нейното "звено за противовъздушна отбрана" е "свалило голям израелски дрон "Хармас-450" на около 20 км от границата с Израел.

Междувременно израелските сили за отбрана съобщиха, че при въздушен удар снощи са ликвидирали високопоставен командир на шиитската групировка, посочва ДПА.

Убитият Хасан Хюсейн Салами е станал мишена на израелски удар, защото е организирал ракетните атаки срещу северния израелски град Кирят Шмона, както и срещу местния щаб на армията, съобщиха израелските сили за отбрана.

Салами е шофирал автомобил в село Маджадел, когато колата му била поразена от ракета, изстреляна от израелски изтребител, съобщиха в отделно изявление израелските военновъздушни сили.

"Хизбула" потвърди смъртта на Салами при израелска атака, но не даде подробности за неговия ранг и функции. Израел твърди, че рангът му се равнява на командир на бригада, отбелязва ДПА.