Губернаторът на Флорида Рон Десантис сложи край на президентската си кампания и заяви подкрепата си за бившия президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Това затвърждава статута на предишния президент на САЩ на суперфаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в страната през ноември.

"За мен е ясно, че мнозинството от избирателите на първичните избори на републиканците искат да дадат още един шанс на Доналд Тръмп", каза Десантис на видеозапис, публикуван днес в платформата "Екс", преди първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър във вторник, информира БТА.

В един момент по-рано губернаторът на Флорида бе смятан за основен съперник на Тръмп в надпреварата, залагайки на консервативните си позиции по редица обществени въпроси. След това обаче той изостана и изпитваше проблеми с набирането на средства за кампанията си.

Надпреварата за номинацията на републиканците започна в понеделник, когато Тръмп спечели убедително първичните избори в щата Айова, които бяха производени под формата на партийни събрания. Десантис остана втори, но далеч назад.

В своето изявление, в което обяви, че се оттегля, губернаторът на Флорида отправи нападки срещу класиралата се на трето място в Айова Ники Хейли, която е бивш постоянен представител на САЩ при ООН. Републиканците "не могат да се върнат към старата републиканска гвардия от миналото - преопакована форма на притоплен корпоративизъм, който Ники Хейли представлява", каза той.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство, че е получил поддръжката на Рон Десантис в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в страната през ноември.

"За мен е голяма чест да имам неговата подкрепа", каза Тръмп за телевизия Фокс нюз. "Очаквам с нетърпение да работя заедно с него, за да победим Джо Байдън, който е най-лошият и корумпиран президент в историята на страната ни", добави той.