Най-големият руски производител на втечнен природен газ "Новатек" заяви днес, че е бил принуден да преустанови някои дейности в огромния си терминал на Балтийско море поради пожар, причинен, както твърдят украински медии, от атака с дронове, предаде Ройтерс.

Гигантският комплексът Уст-Луга, разположен във Финския залив, на около 170 км западно от Санкт Петербург, се използва за превоз на петролни и газови продукти до международните пазари. Според уебсайта на "Новатек" той преработва стабилен газов кондензат в лека и тежка нафта, реактивно гориво, мазут и газьол.

Не се знае колко време ще продължи прекъсването, колко танкера ще трябва да чакат край пристанището и как ще се отрази това върху международните енергийни пазари, отбелязва Ройтерс.

Позовавайки се на неназовани източници, агенция Интерфакс-Украйна, съобщи, че пожарът е резултат от специална операция на службите за сигурност на Украйна.

"Петролният терминал Уст-Луга в Ленинградска област е важен обект за врага. Там се рафинира и гориво, което се доставя на руските войски", казва един от цитираните източници. "Успешна атака срещу такъв терминал не само нанася икономически щети на врага, лишавайки окупаторите от възможността да печелят пари, за да водят война в Украйна, но и значително усложнява логистиката на горивото за руската армия", допълва той.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди, че пожарът е резултат от украинска атака с дронове. Ако действително е така, подобна атака би демонстрирала способността на Киев да нанася удари по-дълбоко в Русия от обикновено, с помощта на, както се смята, дронове украинско производство в момент, когато е в отбрана на бойното поле и се мъчи да си осигури още западно финансиране.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко съобщи в "Телеграм", че на терминала в Уст-Луга няма жертви и всички работници са евакуирани.

Руски осведомителни агенции съобщиха, че са повредени две цистерни за съхранение и помпена станция, но пожарът е овладян.

В комюнике компания "Новатек" посочи, че е преустановила някои операции след пожара, който според нея е резултат от "външно въздействие".

"Технологичният процес в "Новатек-Уст-Луга" е спрян и е създаден оперативен щаб за отстраняване на последствията. Оценката на щетите ще бъде извършена по-късно", допълни компанията.

Руската информационна агенция "Шот" съобщи, че местни жители са чули шум от прелитащ дрон, последван от няколко експлозии. Базираната в Санкт Петербург новинарска медия "Фонтанка" заяви, че преди съобщенията за пожара на терминала в небето са били забелязани поне два дрона, летящи към града.