"Пето авеню" в Манхатън, най-известната търговска улица в Ню Йорк, вече е абсолютно безлична, след като снощи стана обект на грабежи и мародерства по време на простите заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. След това се взеха мерки, като витрините на магазините се покриват с дървени плоскости, за да се предпазят от нови безчинства. Това обаче напълно променя стила и красотата на улицата, която е известна в целия свят.

На снимки и видеоклипове в социалните мрежи се вижда магазин на известна марка за спортни стоки със счупени витрини и дрехи по пода в безпорядък.

Според служители на реда снощи е имало "неконтролируемо количество грабежи", а магазините са изпразвани от "стотици хора".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на Флойд.

Снимка: БТА/AP

Още снимки вижте тук>>>

В поне 75 града, включително някои от най-големите, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото "Пето авеню" в сърцето на Манхатън.

В столицата Вашингтон също има полицейски час, като се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт.

Снимка: БТА/AP

Тръмп обвини за безредиците "професионални анархисти" и крайно лявата мрежа от организации Антифа, която в неделя бе обявена за терористична структура. Той призова кметовете и губернаторите да използват Националната гвардия, "...за да доминираме по улиците".

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом.

Напрежението расте и заради това, че засега е задържан и обвинен един от полицаите, които седяха близо 10 минути върху Джродж Флойд, докато той ги умолява, че не може да диша и ще го убият по този начин. Когато пристига спешната помощ, той вече е в безсъзнание.

Снимка: БТА/AP

Досега водещата версия беше, че той е починал в болницата. Но в понеделник независима аутопсия промени версията - 46-годишният мъж е починал на място от удушаване, поради което обвинението би трябвало да е за предумишлено убийство.