Бомбата, убила 51 души, включително 40 деца в автобус по време на въздушна атака, предполагаемо извършена от коалицията начело със Саудитска Арабия в Северен Йемен, е била продадена от САЩ в рамките на споразумение между Държавния департамент и Рияд. Това твърди телевизия Си Ен Ен, предаде Франс прес.

Цифри върху парчетата от избухналия боеприпас, заснети на видеозапис след този удар на 9 август в северозападната йеменска провинция Саада - крепост на бунта, показват, че става дума за бомба "Марк 82" (или Мк 82) с прецизно лазерно насочване, разработена от американската корпорация "Локхийд Мартин", ангажирана с военно производство, уточни в петък телевизията, като се позова на експерти от бранша.

Предишният президент Барак Обама забрани на Саудитска Арабия да се продават управляеми бомби, след като подобно оръжие бе използвано при въздушна атака, убила 140 души по време на погребална церемония в столицата Сана през октомври 2016 г. Доналд Тръмп обаче отмени забраната, щом пое властта през 2017 г., напомня АФП.

Според Международния комитет на Червения кръст 56 деца е имало и сред 79-те ранени на 9 август в Саада.

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция неведнъж е обвинявана в грешки, довели до смъртта на много мирни граждани, отбелязва АФП. Тя призна, че е отговорна за някои инциденти, но редовно обвинява хусите, че се смесват с мирното население или го използват като жив щит.