Водената от Саудитска Арабия коалиция заяви, че нанесеният по-рано днес в северната част на Йемен въздушен удар е бил законна военна операция, насочена срещу бунтовници, предадоха световните агенции. Страната е раздирана от гражданска война.

При нападението, извършено на пазар в Дахиян, северно от град Саада, са загинаха 43 души, включително деца, отбелязва Франс прес, като цитира информация от Международния червен кръст. При атаката бе ударен училищен автобус.

"Ударът, нанесен днес по йеменската провинция Сада, е закона военна операция срещу елементи, които изстреляха ракета по саудитския град Джизан, при което загина един гражданин и няколко бяха ранени", се казва в изявление на водената от Рияд арабска коалиция, която участва в гражданската война в Йемен на страната на международно признатото правителство.

Коалицията обвини свързаните с Иран бунтовници хуси, че използват деца като човешки щитове, предаде Ройтерс.

Коалиционните сили ще предприемат и мерки срещу престъпните и терористични действия на паравоенните формирования на хусите, включително набирането на деца и използването им на бойното поле, обеща говорителят на коалицията полковник Турки ал Малики, цитиран от ДПА.

Бунтовниците хуси заявиха, че ударът на коалицията е поразил автобус, превозващ ученици на възраст под 15 години.