Четирима са арестуваните и един ранен полицай е резултатът, засега от четвъртия ден от протестите в Скопие, след като част от протестиращите събориха охранителните съоръжения и се опитаха да влязат в сградата на парламента в Скопие.

Протестът започна с проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу френското предложение на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония се събраха протестиращи.

При засилено полицейско присъствие и с викове "Оставка", "Никога Северна, само Македония", и "Бугар Османи", съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон, предаде БТА.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

"Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!", призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и "да не лъже народа".

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели бяха изтласкани към парка и порта "Македония" срещу сградата на парламента.

Цялата улица беше освободена, протестиращите се разотидоха, а пред сградата на парламента се виждат изкъртените знаци, метални ограждения, камъни, бутилки и остатъци от пиратки и димни бомбички.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо "което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС".

Протестът срещу ЕС в Скопие е открито подкрепен от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица. По време на вчерашния протест полицейските барикади пред парламента и сградата на правителството също бяха пробити, а протестиращите хвърляха всякакви предмети по полицаите. Днес в социалните мрежи редица анонимни профили призовават към насилие, но протестът се оказа по-малоброен от вчерашния ден.

Междувременно нарастна натискът над Скопие да приеме френското предложение.

Утре в македонската столица пристига специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин. Той ще се срещне с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, а фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция страната, както и ситуацията в региона, съобщиха от секретариата но европейски въпроси. .

След председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който пристигна в страната, за да разговаря с президента, премиера, правителството, коалиционните партньори на СДСМ и заяви, че предложението на ЕС за преговорна рамка е твърде важно и трябва да бъде подкрепено, Сарацин е следващият представител на ЕС, който идва в Република Северна Македония, след като стана ясно, че предложението предизвиква напрежение в страната. Част от политическите партии смятат, че то не е приемливо и настояват правителството да го отхвърли, а правителството провежда редица консултации, за да разяснява съдържанието му. Сарацин ще се срещне и с министъра на външните работи Буяр Османи.

Вчера и премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама, че ако РСМ не приеме френското предложение, ще я отдели от Албания.