Британските министри на финансите и здравеопазването днес подадоха оставки, което изглежда е финалният удар по премиера Борис Джонсън, след като той се опита да се извини за последния скандал, който се стовари върху него, съобщи Ройтерс. Последва и оставката на заместник-председателя на британската Консервативна партия Бим Афолами.

Оставките бяха подадени в момент, когато Джонсън се извиняваше, че е допуснал грешка, защото не е разбрал, че бивш министър, отговарящ за партийната дисциплина на консерваторите в парламента, е неподходящ за работа в правителството, след като срещу него бяха подадени жалби за сексуално насилие. Става дума за Крис Пинчър.

Министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставка, вероятно с координирано изпращане на писма до премиера, в които двамата атакуват способностите му да ръководи администрация, която спазва стандартите.

И Сунак, и Джавид преди това публично подкрепяха Джонсън по време на вихрещия се от месеци скандал за поведението на неговата администрация и информацията за нарушаващи правилата партита в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", когато страната беше в локдаун заради КОВИД-19.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид обяви оставката си, заявявайки, че "не може повече да продължава (да заема поста) с чиста съвест".

В своето писмо Саджид Джавид посочва, че Консервативната партия може и да не е била винаги популярна, но винаги е била компетентна и е действала в името на националния интерес, като допълва:

Той посочва, че много законодатели и обществеността са загубили доверие в способността на Джонсън да управлява страната в името на националните интереси.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид

Снимка: AP/БТА

Джавид продължава: "Гласуването на доверие миналия месец показа, че голям брой наши колеги са съгласни с това. Със съжаление отбелязвам, че ми е ясно, че тази ситуация няма да се помени под вашето ръководство и вие загубихте моето доверие"

Малко след това и финансовият министър обяви, че се оттегля от правителството.

Британският министър на финансите Риши Сунак

Снимка: AP/БТА

Сунак, за когото се съобщава, че е влязъл в конфликт с премиера за разходите, заявява: "Не взех лесно решението да се оттегля като министър, когато светът страда от икономическите последици на пандемията, войната в Украйна и други сериозни предизвикателства". "Обществото обаче с право очаква правителството да бъде управлявано правилно, компетентно и сериозно. Аз осъзнавам, че това може би е последната ми министерска работа, но вярвам, че си струва да се борим за тези стандарти и затова подавам оставка."

"При подготовката на предложената ни съвместна реч за икономиката следващата седмица ми стана ясно, че нашите подходи коренно се различават", допълва Сунак в Туитър.

На фона на оставките британската външна министърка Лиз Тръс каза, че е "100% зад премиера", съобщи Би Би Си.

Скай нюз обаче цитира министър от кабинета да казва, че сега след тези тежки оставки е ред и на премиера да стори същото.

Заместник-председателят на британската Консервативна партия Бим Афолами също обяви в ефира на телевизионно предаване, че подава оставка, след като преди това заяви, че снема подкрепата си от премиера Борис Джонсън. С решението си Афолами, който е и депутат в британския парламент, последва примера на министъра на финансите и здравеопазването.

"След последните твърдения за бившия заместник-отговорник за дисциплината в парламентарната група, а и след други събития, станали през последните седмици, просто повече не смятам, че премиерът може да разполага както с моята, така и с подкрепата на партията, а и на страната като цяло", каза Афолами в предаване в ефира на "Ток Ти Ви" (Talk TV). "Смятам, че поради тази причина той трябва да си подаде оставката."

След това Афолами потвърди, че подава оставка с думите, че не може повече да остане на поста си, докато премиер продължава да е Борис Джонсън. "Повече не мога да изпълнявам функциите си при сегашния премиер - но казвам това със съжаление, защото според мен това правителство свърши някои доста добри неща", каза вече бившият зам.-председател на торите.

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ще приветства евентуални предсрочни избори, и допълни, че Великобритания има нужда от ново правителство, след като снощи премиерът Борис Джонсън загуби двама ключови министри, които подадоха оставка, предаде Ройтерс.

На репортерски въпрос дали ще подкрепи предсрочни парламентарни избори, ако такива бъдат предизвикани в следващите две седмици, Стармър отговори: "Да. Великобритания има нужда от ново начало. Имаме нужда от ново правителство, сегашното се разпада".