Четирима мъже са били застреляни снощи в арабската част на Израел в близост до арабско село на север, предаде ДПА, като се позова на израелската организация за спешна медицинска помощ "Маген Давид Адом". Агенцията отбелязва, че това се случва в контекста на ескалиращото насилие в тази част на Израел.

Публикации в медиите показват, че събитията са се разиграли на поле край населения предимно с араби град Абу Снан. Единият от убитите е идентифициран като политик, който възнамерявал да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори.

Също според местни медии 156 са убитите от началото на тази година вследствие на насилието в арабската част на Израел. Това е два пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

Израелската полиция, ръководена от крайнодесния министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, е обвинявана, че не прави достатъчно, за да овладее вълната от насилие. Арабското малцинство съставлява около 20 процента от от близо десетте милиона жители на Израел.

Вчерашният инцидент идва само ден след като беше застрелян управителят на град Тира, също населен предимно с араби. Трупът на 60-годишния мъж бе намерен до градската стена, а до него са били двама ранени. Все още не е ясно дали смъртта му е свързана с политическите му амбиции, посочва ДПА.

Със случая в Тира е била пресечена "червената линия", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вчера.

"Ние не можем да търпим подобни убийства, престъпните организации, изнудването и завземането на властта в градските администрации", предупреди министър-председателят.

Той заяви, че органите на реда използват всички средства, включително услугите на израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет", за да се борят с вълната от престъпления.