Около три хиляди палестинци напуснаха бежанския лагер Дженин в северната част на окупирания Западен бряг на река Йордан след голямата израелска военна операция там вчера, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти. Той съобщи, че тези хора са били настанени в училища и други сгради в едноиименния град.

Осем палестинци са били убити при една от най-големите от години израелски операции, в която участваха стотици войници, подпомогнати от дронове. Ранени са 80 техни сънародници, 17 от които са в тежко състояние, по последни данни на палестинското министерство на здравеопазването.

Израелската военна операция бе осъдена остро от палестинската автономна власт.

Израелската армия от своя страна каза, че е открила оръжия и експлозиви и е взела под прицел "терористична инфраструктура", включително команден център на местната групировката "Бригада Дженин".

Какво се случва в бежанския лагер Дженин

В нощта срещу 3 юли в лагера избухнаха интензивни сблъсъци между палестински терористични групировки и Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

В лагера живеят 18 0000 палестинци, делящи около половин квадратен километър. Създаден през 1953 г. и управляван от ООН, той често бива наричан от палестинците "Столицата на мъчениците". По време на Втората интифада в периода 2000-2003 г. най-малко 28 палестински атентатори самоубийци са били от лагера Дженин.

Бежанският лагер се превръща в крепост на терористи, особено на такива, които са свързани с "Хамас", палестинската групировка "Ислямски джихад" и редица по-малки местни фракции. "Ислямски джихад" получава директна подкрепа от Иран, докато другите фракции често получават непряко финансиране. Отношенията на Техеран с палестинските терористични групировки, както и с други регионални марионетни милиции, се контролират от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

"Смятам, че Западният бряг трябва да бъде въоръжен точно както Газа", заяви през 2014 г. върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Само през тази година "Хамас" и "Ислямски джихад" са финансирали терористичните групировки в лагера с десетки милиони шекели. Тази година от лагера Дженин са извършени 50 стрелби срещу израелци. От септември 19 терористи са избягали в лагера след извършени нападения. През 2023 г. израелските власти са разрушили десет къщи във вътрешността на лагера.

Един от терористите на "Ислямски джихад", убит през май при израелски въздушен удар в Газа, е работил по създаването на ракетен капацитет за терористичната групировка в Дженин. Израелското разузнаване е установило и повишаване на качеството на експлозивните заряди, използвани в лагера. Военнослужещите откриха днес в лагера оръжейна лаборатория и самоделна ракетна установка.

Мащабната операция по сигурността на палестинската власт миналата година, имаща за цел да се справи с терористичните групировки, се провали малко след началото си, защото терористичните групировки са с много по-висок дух. Командващият операцията впоследствие беше уволнен от палестинския президент Махмуд Абас.

През 2002 г. израелската армия нахлу в лагера срещна ожесточена съпротива от страна на добре въоръжените палестинци. Навсякъде в лагера бяха заложени капани, но израелските войници разчистиха много от експлозивите с бронирани булдозери. Военнослужещите също така преминаха през лагера от къща на къща, като пробиваха дупки в стените, за да избегнат заложени отвън капани.

Двадесет години по-късно Израел е принуден отново да използва тази тактика.