Председателят на Камарата на представителите в американския конгрес, демократът Нанси Пелоси, заяви, че легионът от държавни служители, на които не е платено, са "косвени жертви" ("collateral damage") за Тръмп.

"Президентът изглежда безчувствен за това", каза тя. "Той мисли, че може би засегнатите просто ще поискат от баща си още пари. Но те не могат."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна вчерашната среща в Белия дом с лидерите на демократите в Конгреса по въпроса за неговото искане за финансиране на строежа на стена по границата с Мексико, след което написа в Туитър, че разговорите с тях са "пълна загуба на време". Това бе поредната среща на президента с Чък Шумър и Нанси Пелоси - лидери на демократите съответно в Сената и в Камарата на представителите. Тя бе свикана на 19-ия ден от затварянето на редица федерални агенции поради липса на финансиране. Тръмп обвързва отварянето на федералните служби с искането си Конгресът да му отпусне над 5 млрд. долара за строежа на стената. 

Чък Шумър заяви пред репортери, че президентът внезапно напуснал срещата, когато Пелоси заявила, че няма да одобри финансирането на пограничната стена.

Чък Шумър и Нанси Пелоси - лидери на демократите в Сената и Конгреса

Снимка: AP/БТА

Лидерът на демократите в Сената каза, че отново сме станали свидетели на "избухлив гняв, защото не става неговото".

Сенаторът от Ню Йорк каза също, че Тръмп е "ударил по масата", цитира го БиБиСи (BBC). Вицепрезидентът Майк Пенс обаче оспори това твърдение с думите: президентът влезе в стаята и извади бонбони. Не си спомням да е повишавал глас и да е удрял с ръка.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти определи поведението на демократите като "смущаващо".

Макар републиканските лидери и Тръмп да твърдят, че партията е "изцяло стои" зад държавния глава, няколко умерени сенатори се колебаят в подкрепата си.

Президентът поиска 5,7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико. "По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", каза преди дни Тръмп. Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка. Състоянието по границата той определи като хуманитарна криза и криза в сигурността на държавата.

Снимка: bg-voice.com

Но демократите, които този месец поеха Камарата на представителите, отказаха да одобрят финансиране по проекта.

Тръмп заплаши да обяви национално извънредно положение в опит да заобиколи одобрението на Конгреса и да изгради стената.

Ново проучване на общественото мнение показва, че над половината от американците (51%) обвиняват президента Тръмп за парализата на 9 федерални агенции, но 77% от републиканските избиратели подкрепят искането му за финансиране на стената.

В социалните медии федералните работници споделят трудностите си и разочарованието. Някои обмислят да си потърсят нова работа, за да свържат двата края.