Руският президент Владимир Путин, който пристига на посещение в Сърбия на 17 януари, ще бъде посрещнат пред храма "Свети Сава" в Белград от над 70 000 души, пише белградският вестник "Новости". Посрещането ще бъде организирано от неправителствения сектор, от патриотични организации, с очаквана подкрепа от управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/, пише вестникът.

Планирано е участниците да се съберат на Площада на републиката и да тръгнат заедно към "Свети Сава", където да прстигнат в момента, когато в храма пристигне и Путин.

"Идеята на организаторите е по този начин да изразят уважение към руския президент, който има големи заслуги за утвърждаването на приятелските връзки между двете братски държави, както и благодарност към най-голямата славянска страна за подкрепата й на международната арена, когато става въпрос за териториалната цялост на Сърбия", посочва "Новости".

Вестник "Данас" пише по темата, че управляващата СПП организира митинга, като от централата на партията до общинските организации на СПП са изпратени "квоти" и например на "прогресивните" в Ниш е наредено да изпратят на мигинта в столицата около 3000 души, а на тези в Крагуевац - 2500. Очаква се пристигането на около 1000 автобуса от много части на Сърбия. Огромното мнозинство ще бъде снимано с дронове, "за по-късна употреба с маркетингови цели", обясняват събеседниците на "Данас".

Източници на вестника подчертават, че главната цел на организаторите на митинга не е да изразят пожелание за добре дошъл на руския президент, а намерението на президента и лидер на СПП Александър Вучич е да "нанесе контраудар на опозицията". В този контекст те напомят, че опозицията е обявила, че ще организира демонстрации ден по-рано, на 16 януари, на годишнината на убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович, както и че продължават съботните протести на опозицията в Белград и в други градове.

"Вучич иска да покаже силата на "прогресивните", като покойния президент на Сърбия и на Социалистическата партия Слободан Милошевич, който организира контрамитинг в Белград през декември 1996 г., по време на студентските демонстрации", посочват събеседници на "Данас" от сръбската политическа сцена.

Отделни източници твърдят, че е "почти сигурно", че Путин и Вучич ще посетят заедно село Банстол в областта Срем, чиито жители стоят църква, известна сред народа като "църквата на Путин"