Единайсет министри от кабинета на британският премиер Тереза Мей искат тя да се оттегли. Според тях, тя е станала токсична и лабилна фигура, чиято преценка вече е ненадеждна, твърди политическият наблюдател на "Сънди таймс" Тим Шипмън, цитиран от Ройтерс.

"Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател", каза той. Той цитира думи на неназован министър: "Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни".

Шипмън заявява, че е разговарял с единайсет министри от кабинета, които искат премиерът да подаде оставка. По думите му Дейвид Лидингтън, фактическият заместник на Мей, е един от претендентите да бъде временен премиер. Други министри настоявали постът да се заема от министъра на околната среда Майкъл Гоув или от външния министър Джереми Хънт, твърди политическият редактор на "Сънди таймс".

Лидингтън е разговарял вчера с опозиционни лидери относно гласуване на алтернатива на плана на Мей за Брекзита, пише неделното издание.

Според източници на "Сънди таймс", дори преданите на Тереза Мей министри не вярват, че тя ще запази поста си.

Тереза Мей би могла да получи подкрепа за сделката за Брекзит, ако се оттегли от премиерския пост, заяви след публикацията представител на Консервативната партия, цитиран от Би Би Си.

По думите му членовете на партията на Мей биха дали зелена светлина на документа, ако знаят, че следващият етап от преговорите с Европейския съюз ще се води от друг.

Все още не е ясно и дали ще има трето гласуване по сделката. А вчера стотици хиляди участваха в демонстрация с искане за втори референдум за членството в ЕС.