Дълбоководните сондажни работи ще бъдат в залива на град Сирт, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Новината излиза на яве в момент, когато британският гигант е в центъра на полемика, свързана с освобождаването на атентатора от Локърби Абдел Басет ал Меграхи. Компанията е обект на внимателно проучване заради закупуването на правата за разработване на огромно петролно и газово находище в Либия. Правата за разработването са били откупени през 2007 г.

Комисията по външни работи в американския Сенат ще разглежда "казуса Меграхи" на 29 юли, за да се опита да установи дали Бритиш петролиъм е изиграл евентуално роля в освобождаването на атентатора от Локърби миналата година по хуманни причини от шотландското правителство.

Бритиш петролиъм е обвиняван, че е упражнил натиск върху британските власти, за да постигне освобождаването на Меграхи, за да спечели в замяна договора за разработване на находището край бреговете на Либия.

Абдел Басет ал Меграхи беше осъден на доживотен затвор в Шотландия през 2001 г. заради бомбения атентат срещу американски самолет през 1988 г., взривен над шотландското село Локърби, при което загинаха 270 души.

Темата за евентуална роля на Бритиш петролиъм в освобождаването на Меграхи излиза на яве в момент, когато британската компания си навлече гнева на американците заради огромния петролен разлив в Мексиканския залив, причинен от взрива и потъването на нейна петролна платформа на 20 април, при което загинаха и 11 души.

Междувременно стана известна нова подробност около експлозията от 20 април. По показания на инженер от платформата "Дийпуотър Хърайзън", светлинно-звуковата й аларма за нивото на токсичните газове е била дезактивирана много преди трагедията.