Либийският лидер прие снощи Ал Меграхи, семейството му и голям брой негови близки, съобщи либийската агенция ДЖАНА, цитирана от Франс прес, предаде БТА.
"В този момент искам да отправя послание към нашите приятели в Шотландия - Шотландската национална партия, премиерът и министъра на външните работи, за да ги поздравя за техния кураж и за независимостта, която показаха въпреки недопустимия и неразумен натиск, на който бяха подложени", заявил Кадафи, цитиран от агенцията. Той поздравил също "своя приятел", британския премиер Гордън Браун, кралица Елизабет и принц Андрю, които по думите му, всички допринесли да се насърчи шотландското правителство да вземе историческото и храбро решение да освободи Ал Меграхи. Този етап ще бъде от полза за двустранните отношения между Либия и Великобритания, както и за личното приятелство, което ни свързва, и със сигурност ще има последици за всички аспекти на сътрудничеството между двете страни, обещал Кадафи.
Либийският лидер порицал противниците на освобождаването на либийския гражданин и онези, които критикуваха триумфалното му посрещане в Либия. Кадафи напомни, че българските медицински сестри и лекаря, екстрадирани от Либия през юли 2007 г. след осем години в затвор в страната, където бяха обвинени в умишлено заразявен на либийски деца със СПИН, бяха помилвани от неговото правителство, преди да се върнат в София, и да бъдат "посрещнати като герои". Кадафи заяви, че се съгласил с връщането им в България при условие, че излежат остатъка от доживотната си присъда.
"Защо не чухме протести след милостта, оказана на тези лица, и защо не ни беше казано, че тяхното освобождаване ще нарани чувствата на жертвите? Сега се чуват гласове, че освобождаването на Абдел Басет оскърбява роднините на жертвите от Локърби. Нима те имат чувства, а ние не? Нима ние сме животни, а само те са хора? Именно това подхранва разочарованието и тероризма, от които страдаме", казал Кадафи.
Би Би Си показа днес кадри от либийската телевизия, на които Кадафи посреща и прегръща Ал Меграхи, който пристига за срещата им с кола, а след това двамата са седнали заедно и разговарят, предаде Ройтерс. Съдбата на Ал Меграхи е била в центъра на всички търговски преговори с Великобритания, заяви синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, цитиран от Франс прес. При всички търговски договори с Великобритания, за петрола и газа, въпросът винаги беше на масата за преговори, заяви Ал Ислам в интервю, излъчено снощи по телевизия Ал Мотауасит.
Британското правителство отрече веднага. Не е имало никакви уговорки, заяви премиерът Гордън Браун. Всички решения, свързани със случая, са били изключително в компетенцията на шотландските министри и на политическите и съдебните власти в Шотландия, заяви и говорител на Форин офис.
Според Ал Ислам всички британски интереси са били свързани с освобождаването на Абдел Басет ал Меграхи и въпросът за освобождаването му бил повдиган при всяка визита в Либия на бившия премиер Тони Блеър, който стои зад подписването през 2007 г. на споразумение за експлоатация на газови находища в Либия. Ключова фигура в преговорите с лодон, Ал Ислам придружи Ал Меграхи в самолета от Шотландия. Целият свят знае, че случаят беше лична кауза за мене, каза Ал Ислам, заяви той, седнал до Ал Меграхи, но изброи имената на "истинските герои", участвали в преговорите, сред които Муса Куса, бивш шеф на либийското разузнаване, сега министър на външните работи. Британската преса днес изрази отвращението си от освобождавенто, предаде Франс прес. Според медиите нито Лондон, нито Единбург са излезли с неопетнена репутация от сулчая, макар че трудно ще бъде да се узнае истината за атентата, заради който бе осъден Ал Меграхи.
Според "Индипендънт" британското правителство е било изненадано от негативната реакция на американската администрация. Да се преструват,че това решение не е било ръководено от политически интереси, и да вярват, че не е имало определено ниво на консултации, дори съглашателство, между Единбург и Лондон, могат само глупаците. Трябва да си наивник, за да не усетиш мириса на пазарлъка зад кулисите, пише вестникът. За "Файненшъл таймс" освобождавенето на Ал Меграхи не е края на аферата. Според вестника с това решеине Лондон е намерил отличен начин да се измъкне от историята, стоварвайки всичко на гърба на шотландците. Семействата на 270-те жертви от атентата бяха предадени. Те ще трябва тепърва да питат какво точно се е случило. Въпросите зад този варварски акт все още не са изяснени, смята изданието.
Според "Дейли мейл" Великобритания е била унизена от Либия. Било е по-лесно за правителството да улесни връщането на Ал Меграхи в Либия, отколкото да се изправи пред неудобните истини за евентуалната му невинност, твърди вестникът. Таблоидът "Сън" нарича посрещането на Ал Меграхи в Триполи скандално, но неизбежно зрелище и заключава - "наистина тази седмица бе унизителна за нашите лидери, и от двете страни на границата /с Шотландия/".