Болницата в руския град Омск, където беше приет по спешност опозиционерът Алексей Навални, даде съгласието си той да бъде преместен, преценявайки настоящото му състояние като стабилно, предава  Франс прес.

"Взехме решение да не се противопоставяме на транспортирането му до друга болница - онази, която посочат неговите близки", заяви пред журналисти заместникът на главния лекар на болницата Анатолий Калиниченко, уточнявайки, че състоянието на Навални е стабилно, допълва БТА.

Тази информация беше дадена, докато на летището в Омск чака осигурен от германска неправителствена организация медицински самолет.

Германските доктори, които прегледаха Навални в болницата, смятат, че полетът до Германия няма да представлява значителен риск за неговото здраве, заявиха немската организация.

Германските медици пристигнаха в болницата в Омск, за да вземат 44-годишния Навални по искане на съпругата ми и на негови поддръжници, които заявиха, че се страхуват руските власти да не се опитат да прикрият уликите за това как се е разболял и казаха, че болницата, която го лекува, е лошо оборудвана.

Лекарят в болницата в ОМСК Анатолий Калиниченко заяви, че те може да помогнат за транспортиране на Навални до летището и че той ще бъде преместен в рамките на няколко часа.

"Взехме решение, че не възразяваме той да бъде прехвърлен в друга болница", каза Калиниченко.

По-рано днес съпругата на Навалнни - Юлия, изпрати писмо до Кремъл, с което директно помоли за намеса и да се даде разрешение да бъде транспортиран извън страната.

Германският външен министър Хайко Маас разкри по-рано, че Берлин е готов да предостави медицински грижи за Навални.