Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел настояха да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до рязкото разболяване на руския опозиционер Алексей Навални.

Навални се бори за живота си в болница в сибирския град Омск. Негови привърженици смятат, че той е бил отровен, тъй като се е почувствал много зле, след като е пил чай, в който според тях е имало отрова.

Макрон и Меркел разговаряха днес в лятната резиденция на френския президент във Форт дьо Брегансон.

На пресконференция след разговорите Макрон заяви, че Франция е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

"Изключително сме обезпокоени и натъжени" от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, каза Макрон.

Франция е готова да предостави убежище на Навални, каза още Макрон, цитиран от Ройтерс.

На свой ред Ангела Меркел заяви, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с Навални. Това трябва да стане прозрачно. "Ние ще настояваме за това", заяви канцлерът на Германия.

Меркел каза, че Германия ще окаже медицинска помощ, включително настаняване в нейни болници, ако бъде помолена да помогне на Навални.

Надявам се, че той бързо ще се възстанови, каза Меркел.

Междувременно в. "Билд" съобщи, че медицински самолет и екип от специалисти, подготвени за лечение на пациенти в кома, ще отлети още тази вечер от Германия за Русия, за да вземе намиращия се в тежко състояние руски опозиционер Алексей Навални.

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон дават пресконференция след разговорите им във Форт Брегансон

Снимка: AP/БТА

Ако Навални е в състояние да бъде транспортиран в петък сутринта, самолетът незабавно ще отлети от Берлин, каза за "Билд" правозащитникът Яка Бизил, предаде Ройтерс. С него за Германия ще лети и съпругата на Навални.

Френският президент Еманюел Макрон прие германския канцлер Ангела Меркел по време на почивката си в Средиземноморието в четвъртък, за да обсъдят дълъг списък от горещи проблеми, включително пандемията на коронавируса, ситуацията в Беларус и нарастващото напрежение с Турция. Към тези горещи теми внезапно намери място и случилото се с Алексей Навални.

Беларус: диалог и посредничество

Еманюел Макрон предложи европейско посредничество между различните сили в Беларус, предаде Франс прес.

"Диалогът между властите, опозицията и гражданското общество е (...) необходим. Искаме този диалог да бъде дело на самите беларуси. Европейският съюз обаче е готов да помогне, ако нашата посредническа роля може да помогне с нещо и е желана от беларусите, като ще действаме заедно с други институции като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и с Русия", каза Макрон на съвместната пресконференция с Ангела Меркел.

Макрон изтъкна, че руският президент Владимир Путин е реагирал положително на предложението на ОССЕ за посредничество в Беларус, отбелязва Ройтерс.

Меркел заяви, че беларуският президент Александър Лукашенко не е искал да говори с нито един европейски лидер за решаване на политическата криза в Беларус.

Френският президент изтъкна, че с Меркел са постигнали съгласие, че Европейският съюз трябва да подкрепи демонстрантите в Беларус.

Европейски суверенитет и стабилност в Източното Средиземноморие

Франция и Германия споделят обща цел за защита на европейския суверенитет и на стабилността в Източното Средиземноморие, заяви на пресконференцията Еманюел Макрон.

"Стратегическата ни цел в Източното Средиземноморие е една и съща: европейски суверенитет и стабилност", каза Макрон.

Френският президент изрази солидарността на Франция и Германия с Гърция и Кипър при споровете им с Турция. "Искаме също така да гарантираме стабилността на този регион, спазването на международното право и да работим за намаляване на напрежението", подчерта френският президент.

"Всеки от нас си има свой начин на действие, всеки си има своята история. Трябва обаче да действаме заедно", за да постигнем общите си цели, каза Макрон. "Нашите подходи не винаги са били едни и същи в детайлите си, но винаги сме били съгласни в решимостта си да превърнем Източното Средиземноморие в зона на свобода, спазване на международното право и стабилност", изтъкна френският президент.

Откриването на огромни залежи от природен газ през последните години в Източното Средиземноморие засили напрежението между Турция и Гърция, които спорят за морската си граница, отбелязва Франс прес.

Макрон заяви, че очаква започналите по инициатива на Германия преговори между Анкара и Атина да бъдат възобновени скоро.

В подкрепа на Гърция Франция разположи миналата седмица в Източното Средиземноморие два многоцелеви самолети "Рафал" и два бойни кораба от френския флот.

Кога ще има ваксина

Еманюел Макрон изрази очакването си, че в идните месеци ще се появи ваксина срещу коронавируса, предаде Франс прес.

В момента има няколко ваксини, които са в трети етап, и има перспектива за поява на ваксина през идните месеци, изтъкна френският лидер. "Това няма да реши проблемите на следващите седмици, но на следващите месеци", каза Макрон, като изрази задоволството си от европейското сътрудничество при разработването на ваксина. "Подобрихме европейското сътрудничество за обща ваксина, като в него участваха много държави и Европейската комисия", каза Макрон.