Не са открити отрови в организма на Алексей Навални. Вече има поставена диагноза, но тя няма да бъде оповестена публично пред медиите, заяви заместник-главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко, цитиран от ТАСС.

44-годишният опозиционер е в реанимацията на лечебното заведение. Той е в кома и на апаратна вентилация.

"Отрови или следи от тях в организма не са открити. Вероятно диагнозата "отравяне" остава някъде в дълбините на нашето съзнание. Не смятаме обаче, че пациентът е претърпял отравяне", обясни зам.-главният лекар.

По думите му, състоянието на Навални и усложненията, които се наблюдават при него, напълно отговарят на диагнозата, която е била поставена, но няма да бъде съобщена официално. Лекарски консилиум обаче стигна до извода, че пациентът засега не може да бъде преместен от болницата в Омск за лечение в Германия, докато не се стабилизира изцяло.

"Диагнозата бе казана на съпругата и брата на Навални", допълни Калиниченко.

Същевременно от правоохранителните органи съобщиха, че по случая все още няма образувано досъдебно производство, тъй като няма данни за злоумишлени действия спрямо Алексей Навални. Той ще бъде разпитан, ако състоянието му позволи това в даден момент.