Рязкото влошаване на състоянието на Алексей Навални може би е причинено от нарушаване на обмяната на веществата. Това заяви днес главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховский, където е настанен 44-годишния опозиционер, предаде ТАСС.

"Имаме работни диагнози. Основната от тях, към която клоним, е нарушение на въглехидратния баланс, т. е. нарушение на обмяната на веществата. Това може да се предизвика от рязко понижаване на нивото на захар в кръвта", каза Александър Мураховский, цитиран от пресслужбата на регионалното здравно министерство на Омска област.

По думите на лекаря състоянието на руския опозиционер е нестабилно и може да се влоши при излитане или кацане.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че не знае да са давани някакви инструкции или заповеди, забраняващи прехвърлянето на Навални в чужбина. Зависи от лекуващите руски лекари кога Навални може да бъде транспортиран за лечение в Германия, отбеляза той.

Песков каза, че германските лекари, които са пристигнали вчера, са били поканени да се присъединят към руските лекари, лекуващи Навални.

Мураховский каза още, че германските лекари са били поканени в болницата, за да се запознаят със състоянието на руския опозиционер.

Иван Жданов, юрист от Фонда за борба с корупцията на Навални, обаче каза, че германските лекари не са получили достъп до пациента, предаде Ройтерс.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш твърди, че руските власти изглежда искат той да остане в болницата поне няколко дни, за да са сигурни, че няма да останат в организма му следи от отравяне.

Следите от "опасно вещество", за което говорят представители на Фонда за борба с корупцията, са намерени не в организма, а по кожата и дрехите на Навални, каза Мураховски. Става дума за "обикновена промишлена химия, използвана, например, при пластмасовите чаши.

По думите му в тялото на блогъра не са открити оксибутирати и барбитурати.

ЕС е много разтревожен за здравето на Навални

Много сме обезпокоени за здравето на Алексей Навални след съобщенията за възможно отравяне. Това заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност.

Очакваме бързо и прозрачно разследване, както и виновните да бъдат подведени под отговорност. Вярваме, че руските власти ще изпълнят обещанието си Навални да бъде бързо и безопасно прехвърлен за лечение в чужбина, както желае неговото семейство, допълни говорителят.

В отговор на въпроси той уточни на пресконференция, че върховният представите на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е изразил безпокойство за състоянието на Навални преди да разговаря вчера с руския външен министър Сергей Лавров. Становището ни е известно на руската страна. Разговорът на Борел с Лавров бе основно за обстановката в Беларус и ядреното споразумение с Иран, поясни говорителят.