Приближени на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който се намира в реанимация в болница в Сибир, сезираха Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да получат от руските власти разрешение да го изпратят на лечение в Германия, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

В молбата си те искат от съда "да прикани руското правителство да разреши Навални да бъде транспортиран до Германия, за да се лекува там", добави източникът, като уточни, че случаят ще бъде разгледан "в идните дни".

Приближените на Навални се позовават на чл. 39 от правилника на съда, който му позволява да предприеме спешни мерки, когато ищецът е заплашен физически.

Поддръжниците на Навални са убедени, че той е бил отровен. Руските лекари заявяват, че не са открили следи от отрова и че състоянието му е прекалено нестабилно, за да позволи преместването му от сибирския град Омск до Германия.

По-рано днес лекарски консилиум, в който са участвали и пристигналите специалисти от германската клиника, където роднините на Алексей Навални искат да го прехвърлят, е стигнал до извода, че пътуването със самолет ще е рисковано за него, предаде ТАСС. Навални ще остане в Омск, докато състоянието му се стабилизира, съобщи пред журналисти главният лекар на Болницата за спешна медицинска помощ-1 Александър Мураховски.

Промишленото химично вещество, открито във взетите от руския опозиционер Алексей Навални проби, може да е останало след контакт с пластмасова чаша. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на управлението на министерството на външните работи (УМВР) в Омска област, цитирана от ТАСС.

Това вещество се добавя в полимерите за повишаване на тяхната еластичност, уточни полицията.

Изследванията на пробите от дрехите, ноктите и косата на Навални са извършени от специалисти на химическата лаборатория на областното УМВР. "Хроматографското изследване показа наличието на веществото "2-етилхексил дифенил фосфат", което спада към промишлените химикали", съобщи полицията и добави: "Доколкото това вещество като пластификатор се добавя в полимерите за повишаване на еластичността им, не е изключено на повърхностните проби то да е останало при контакт на Навални с подобни предмети, например, с пластмасова чаша".

Полицията допълни, че не е възможно да бъде установена концентрацията на веществото. "Въпреки това информацията за откриването на даденото химично вещество веднага бе съобщена на лекарите", отбеляза полицията.

Откритото във взетите от Навални проби химично вещество може да се използва като разтворител на акрилни смоли и целулозни лакове и се добавя при изработването на различни покрития, пластизоли и прозрачни мембрани, отбелязва ТАСС.

Припомняме, че и съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални изпрати писмо до президента Владимир Путин, в което го призовава да позволи преместването на мъжа й в болница в Германия, предадоха Франс прес и Ройтерс.