Самолет с медицински екип е излетял рано тази сутрин от Германия, за да откара руския опозиционер Алексей Навални на лечение в болница в Берлин, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

44-годишният Навални се намираше в кома в болница в сибирския град Омск. Съществуват подозрения, че той е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени, е заявил германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил.

Навални се очаква да пристигне в Берлин още днес. В германската столица той ще бъде лекуван в болницата "Шарите". Цената на полета и на лечението ще бъде покрита от частни лица, уточни Бизил. 

Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва, съобщи в четвъртък неговата говорителка Кира Ярмиш. Самолетът е кацнал аварийно заради заболяването на Навални, който е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Според Ярмиш най-вероятно опозиционерът е бил отровен с нещо, поставено в чая му на летището, от което е излетял на път към Москва, преди да направи поредното си разследване за корупция.

Пред руската телевизия "Дожд" главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко не пожела да спекулира за причините за заболяването на Навални и заяви, че се извършват тестове за уточняване на диагнозата му. Все пак е ясно, че медиците са изключили зараза с коронавирус, инфаркт или инсулт и отравянето е основна версия, макар в Русия все още да не го потвърждават.

Съпругата на опозиционера Юлия Навалная вчера е видяла съпруга си в реанимацията, където беше настанен.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел поиска бързи обяснения от Русия за обстоятелствата около вероятното отравяне на Навални, а заедно с френския президент Еманюел Макрон поисках изясняване на причините за състоянието му.

"Изключително загрижени и натъжени сме от положението на Алексей Навални. Изразяваме пълната си подкрепа към него, семейството му и близките му. Продължаваме да следим ситуацията внимателно. С германския канцлер обсъдихме положението, готови сме да окажем цялата необходима помощ на Алексей Навални в медицински план, както и убежище. Разбира се ситуацията трябва да бъде изяснена, ще следим за последствията и провежданите разследвания", каза Макрон.