На германските лекари, пристигнали днес в сибирския град Омск, бе разрешено да видят Алексей Навални, настанен в реанимацията на местна болница, съобщи на пресконференция в Берлин Леонид Волков, най-близкият съюзник на руския опозиционер, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Германските лекари, пристигнали с полет от Нюрнберг, на които бе отказан достъп до пациента, най-после получиха разрешение да го видят преди няколко минути", каза Волков и приветства това "позитивно развитие".

Лекарският консилиум, в който са участвали и пристигналите специалисти от германската клиника, където роднините на Алексей Навални искат да го прехвърлят, е стигнал до извода, че пътуването със самолет ще е рисковано за него, предаде ТАСС. Навални ще остане в Омск, докато състоянието му се стабилизира, съобщи пред журналисти главният лекар на Болницата за спешна медицинска помощ-1 Александър Мураховски.

Той каза, че консилиумът с участието на германските лекари е завършил. Болницата прави всичко необходимо, никой не възрази, никой не каза, че има нещо, което не правим, посочи лекарят и добави, че Навални остава на лечение в болницата в Омск, докато "състоянието му се стабилизира трайно".

Съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални изпрати писмо до президента Владимир Путин, в което го призовава да позволи преместването на мъжа й в болница в Германия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Смятам, че Алексей Навални има нужда от квалифицирана медицинска помощ в Германия", пише Юлия Навална в писмото, публикувано в Туитър. Според нея транспортирането на съпруга й до Германия е възможно под надзора на квалифицирани лекари.

Според руските доктори, които лекуват Навални в реанимация в болница в град Омск, Западен Сибир, състоянието му не позволява той да бъде транспортиран.

Близките на критика на Кремъл твърдят, че той е отровен.

Рязкото влошаване на състоянието на Алексей Навални може би е причинено от нарушаване на обмяната на веществата, заяви от своя страна главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховский, където е настанен 44-годишния опозиционер, предаде ТАСС.

 

Снимка: БТА

"Имаме работни диагнози. Основната от тях, към която клоним, е нарушение на въглехидратния баланс, т. е. нарушение на обмяната на веществата. Това може да се предизвика от рязко понижаване на нивото на захар в кръвта", каза Александър Мураховский, цитиран от пресслужбата на регионалното здравно министерство на Омска област.

По думите на лекаря състоянието на руския опозиционер е нестабилно и може да се влоши при излитане или кацане.