Видният руски опозиционер Алексей Навални, който е в реанимация след предполагаемо отравяне, няма да бъде откаран в чужбина за лечение, защото според главния лекар на болницата в Омск състоянието му е нестабилно. Това заяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, която окачестви това решение на лекарите като "заплаха за живота му",  тъй като там няма достатъчно добра апаратура, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В Туитър изтъкна, че е изключително "опасно той да бъде оставян в необорудванта болница в Омск, особено предвид факта, че все още не му е направена диагностика".

Според Ярмиш решението на близките на опозиционера не е достатъчно, за да бъде трансфериран в чужбина, тъй като лекарите са против това.

По-рано германски самолет с медицински екип, специализиран в лечение на пациенти в кома, излетя към Русия, за да транспортира Навални в известната клиника "Шарите". Парите за полета и евентуалното лечение на опозиционера в Германия са поети от частни лица, заявиха от неправителствена организация.

Засега руските лекари са изключили категорично коронавирус, инфаркт или инсулт, но официално не се потвърждава и версията не се потвърждава.

Дясната ръка на Навални, Леонид Волков, пък заяви, че става дума за "политическо, а не за медицинско решение".

"Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност", написа той в Туитър.

"Със сигурност е по-добре да е на борда на един модерен самолет, отколкото в болницата в Омск, направете трансфера възможно най-бързо", призова Волков.

Специалистите са открили в организма на Навални опасно за околните вещество, заяви междувременно Иван Жданов, юрист на основания от опозиционера Фонд за борба с корупцията, като се позова на служителка в транспортната полиция.

"Служителката "показва на телефона си: ето веществото, което е открито (. . .) Това е следствена тайна, не можем да кажем, но това вещество е смъртоносно, това вещество представлява заплаха не само за живота на Алексей, но и за околните, всички наоколо трябва да бъдат със защитни костюми", каза юристът пред журналисти в Омск.

Вчера, след проблеми, свързани с това, че не донесла свидетелство за граждански брак, в реанимацията да го види беше допусната съпругата на Навални - Юлия.

От Кремъл заявиха, че са готови да окажат подкрепа, но изтъкнаха, че дали е имало отравяне трябва да бъде доказано.

Навални е основния опонент на Кремъл. Публикациите му, разобличаващи корупцията на руския елит, са изключително популярни в социалните мрежи. В миналото Навални вече е ставал жертва на физически нападения. Организацията му и поддръжниците му често са подлагани на натиск и на съдебни процеси.

Какво пишат руските медии 

Вчерашният инцидент с руския опозиционер Алексей Навални крие "силни имиджови рискове за властите" на страната, предупреждават експерти на в. "Комерсант".

Навални се почувства зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и след спешно кацане бе откаран в болница, където лежи в кома. Съратниците му са убедени, че е бил отровен, докато пиел чай на летището. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха помощ, посочва изданието.

Експерти, цитирани в материала, препоръчват на руските власти да положат всички усилия за оздравяване на политика и старателно разследване на случая.

В случай на тежки последици за здравето на Навални имиджът на Кремъл много ще пострада, твърди политологът Евгений Минченко. Убийството на друг руски опозиционер - Борис Немцов, застрелян през 2015 г., "нанесе на властта тежък репутационен удар", припомня той.

Инцидентът обаче няма да се отрази на резултата от местните избори в Русия наесен и парламентарните догодина. Недоволството ще се излее по-скоро в социалните мрежи, а не в масови протести, смята аналитикът.

"Публичните последици ще са доста тежки, това няма да бъде забравено", смята обаче колегата му Алексей Макаркин. Единични протести в подкрепа на Навални се състояха снощи в редица руски градове. В Москва започнаха арести на активисти, събрали се край сградата на Федералната служба за сигурност, добавя "Комерсант".

Берлин изтъква, че е "дълбоко разтревожен" от станалото, цитира "Московский комсомолец" изявление на германската дипломация.

Германското външнополитическо ведомство посочва, че Навални е сред най-известните опозиционни политици в Русия и води борба с корупцията. Министерството подчертава, че разследванията му са важни "за демократичната прозрачност и активното гражданско общество в Русия", пише вестникът.

Юристите на руския Фонд за борба с корупцията, основан от Навални, сезираха федералното следствие с молба да образува дело за опит за убийство, информира "Труд".