Испания налага блокада на столицата Мадрид и предградията. Причината - високият брой случаи на COVID-19. Хората няма да имат право да напускат района, освен при крайна необходимост. Посетители от други части на страната също няма да бъдат допускани.

Правителството на Испания одобри вчера инициатива, която въвежда единни критерии за ограничаване придвижването на жители на големите градове с цел спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции.

Всички градове, в които разпространението на коронавируса надхвърля 500 случая на 100 000 души население, ще бъдат изолирани, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля.

Ще бъде въведено ограничение за събиране на максимум шест души на едно място. Кафенетата, баровете и магазините ще работят до 23 ч., вместо до 1,00 ч., както е в момента. Ще бъдат затворени парковете и спортните площадки.

В столицата Мадрид, в която живеят над три милиона души, има 735 случая на Covid-19 на 100 000 души население, което е едно от най-високите равнища в Европа и е двойно по-високо от равнището на заболеваемост на национално ниво.

"Мадрид е специален, защото здравето на Мадрид е здравето на Испания. Заповедта ще бъде публикувана в официалния държавен вестник в следващите няколко дни", допълни Иля.

Регионалните власти в Мадрид заявиха обаче, че решението няма законова основа. В Испания решенията в здравеопазването се вземат от областите. Пет от общо 17 области са отхвърлили критериите за ограничаване придвижването на хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Регионалните власти в Мадрид вече наложиха локална карантина в 45 предимно бедни квартала, припомня Ройтерс.

"Испанското правителство бърза да се намеси в Мадрид, а не да се бори с вируса. Решението не е законово валидно", заяви Енрике Руис Ескудеро, който отговаря за здравеопазването в автономна област Мадрид. Той не уточни обаче какви мерки може да предприемат регионалните власти, за да се противопоставят на карантината, отбелязва Ройтерс.

Официални представители на други три области, управлявани от консервативни и десноцентристки партии, както и управляваната от сепаратисти област Каталуния също са отхвърлили правителствения документ на срещата в сряда, посочва АП. Отговарящата за здравеопазването в Каталуния Алба Верхес заяви, че Каталуния е решила да следва свой собствен план, който по думите й е много по-амбициозен от националните насоки, които са замислении имайки предвид ситуацията в Мадрид.

От началото на епидемията в Испания бяха регистрирани близо 770 000 заразени, а над 31 700 души починаха. В средата на март бе въведено извънредно положение, което бе отменено на 21 юни. Covid-19 отново започна да се разпространява бързо след смекчаването на ограниченията.