Бившата американска посланичка в Украйна, отстранена миналата година и изслушана като свидетел по разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп, предупреди днес хората да не се подчиняват спляпо на ръководителите, предаде Франс прес.

Мари Йованович, която през ноември свидетелства пред членове на долната камара на американския Конгрес в рамките на разследването за импийчмънт, потвърди в статия във в. "Вашингтон пост", че напуска дипломатическата служба към Държавния департамент, в която работеше досега. Тя оправда решението си с аргумента, че това е "американският начин да се надигнеш срещу лошите практики".

Без да споменава директно Доналд Тръмп, когото вчера Сенатът оневини по делото за импийчмънт, Йованович призова САЩ да не се превръщат в страна, в която да надигнеш глас срещу своята държава може да се превърне в нещо опасно. "Видях диктатури по света, където сляпото подчинение е норма, а хората, които казват истината, са заплашени с наказание или със смърт", казва бившата дипломатка.

Йованович, която е работила и в Армения, и в Киргизската република, увери, че е действала искрено, когато е свидетелствала през ноември пред комисия в Камарата на представителите, разследваща американския президент. Тя каза, че е потресена от вълната от критики, лъжи и злонамерени заговори, които са предшествали и последвали нейните показания. Йованович обаче допълни, че не съжалява за казаното в Конгреса.

Мари Йованович беше внезапно отстранена от поста си миналата пролет, след като беше обект на кампания на критики, водена от личния адвокат на Доналд Тръмп, припомня Франс прес.

Близки на президента на САЩ я упрекваха, че не е упражнила натиск над Украйна, за да започне тя разследване на сина на Джо Байдън. Байдън е смятан за потенциален съперник на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември.