Стокхолм ще забрани бензиновите и дизеловите автомобили в ключови части на градския център от 2025 г., тъй като се опитва да подобри качеството на въздуха и да намали шума от трафика. Това обяви днес заместник-кметът, отговарящ за транспорта в шведската столица, цитиран от Ройтерс.

Планът включва екологична зона в 20 централни части на Стокхолм, които включват луксозните търговски улици и някои от най-скъпите офиси в Швеция.

Зелената партия, която е част от управляващата коалиция в Стокхолмския общински съвет, поставяща акцент върху околната среда, се надява да подтикне хората по-бързо да сменят автомобилите си с двигатели с вътрешно горене с електрически модели, добавя БТА.

В така наречената екологична зона от трети клас първоначално ще се допуска движението само на изцяло електрически автомобили. Изключения ще се прилагат за по-големите ванове, по отношение на които, съгласно регламента, ще бъдат допускани плъг-ин хибриди.

Някои превозни средства са изключени от регламента, включително линейки и полицейски коли, както и автомобили, чиито водач или пътник има документ за инвалидност.

Планът е екологичната зона да бъде допълнително разширена впоследствие, обявиха от Зелената партия.

Стокхолм ще е първият град в Швеция, който ще въведе екологична зона от трети клас.