Шведският премиер Улф Кристершон осъди публикуван от кюрдска организация видеозапис, на който чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган виси с главата надолу на въже в Стокхолм, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Инсценировката на "мнима екзекуция на демократично избран чуждестранен лидер" е "изключително сериозно нещо", каза Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, публикувано в Tуитър от "Комитета на Рожава" (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) - организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) - е пресъздадена екзекуцията на италианския диктатор Бенито Мусолини през 1945 г. Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

"Историята показва, че диктаторите свършват така", гласи надпис във видеото.

Записът предизвика вчера дипломатически сандал между Турция и Швеция. Шведският посланик в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура започна да разследва случая, съобщи ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които смята за терористични, припомня АФП. В Швеция има голяма кюрдска диаспора.

Шведският премиер каза, че действията на организацията "Комитет за Рожава" имат за цел да "саботират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО".

В началото на миналия месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското правителство обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му предаде и други хора.

Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход по отношение на турските искания за борба с тероризма в замяна на вдигане на блокадата за присъединяването на Швеция към НАТО, изглежда кандидатурата на Стокхолм отново забуксува.

Поредният препъни камък се оказа именно този видеозапис. "Мишената не е само нашият президент, мишената е Турция", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който трябва да направи. По думите на Чавушоглу "това терористично деяние" е било извършено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво извинение.

"Швеция е длъжна да разчисти тези мини. Тук (в Швеция) се събират пари за терористични организации и се вербуват хора. Изборът е на Швеция, тя трябва да направи своя избор по този въпрос", подчерта турският първи дипломат, цитиран от БТА.

Новото правителство на Швеция обеща, след като пое властта, да превърне влизането на страната в алианса в свой "върховен приоритет". Това бе сигнал за Анкара, че новият кабинет ще бъде по-сговорчив към исканията ѝ за екстрадиция на лица, издирвани от турските власти за тероризъм. По-рано този месец обаче Стокхолм призна, че не може да изпълни всички искания на Турция.

Швеция, Финландия и Турция подписаха миналата година тристранно споразумение, което има за цел да отстрани турските възражения срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО. В края на декември Турция обяви, че е отбелязала "положителните стъпки", предприети от Швеция, но е поискала "други важни стъпки", за да премахне възраженията си. Изявленията бяха направени няколко дни след като Върховният съд на Швеция отказа да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш, който живее в изгнание в Швеция и когото Турция обвинява за връзки с Фетхуллах Гюлен. Докато Анкара окачестви отказа да бъде предаден журналистът като "много негативно" развитие, правозащитни организации предупредиха правителството в Стокхолм, че не бива да използва изгонените журналисти като разменна монета в отношенията си с Турция.

Случаят с манекена на президента Ердоган, вързан за краката да виси от стълб на лампа с главата надолу в мнима екзекуция, допълнително вгорчи атмосферата между двете страни.

Анкара отмени планираната визита на председателя на шведския парламент в Турция заради демонстрацията пред общината в Стокхолм, предаде Анадолската агенция. Андреас Норлен трябваше да пристигне в Турция на 17 януари, но турският му колега Мустафа Шентоп анулира визитата.

Много турски вестници днес съобщават за случая, окачествявайки като "мерзост", "наглост" и "терористичен акт" демонстрацията пред общината в шведската столица. Проправителственият печат изтъква, че поддръжниците на ПКК са провесили манекена на Ердоган пред очите на шведската полиция, а властите "не са направили нищо друго освен да си затворят очите".

Само турският и унгарският парламент не са ратифицирали досега влизането на Швеция и Финландия в НАТО.