Местните власти в Берлин обмислят да въведат забрани за движение на по-старите дизелови автомобили по 20 улици в града, включително и по-основните маршрути в германската столица, съобщи местната телевизия Ер Бе Бе (RBB), цитирана от Ройтерс.

Административният съд в Берлин трябва да разгледа във вторник следващата седмица делото, заведено от неправителствената организация за защита на околната среда Де У Ха (DUH) срещу федерална провинция Берлин.

Организацията иска градът да намали замърсяването на околната среда, като забрани дизеловите превозни средства, които покриват стандарта за вредни емисии Евро 4 (Euro 4) от края на 2018 година, а тези с Евро 5 (Euro 5) от септември 2019 година. Най-новият стандарт е Евро 6 (Euro 6).

Ер Бе Бе цитира вътрешни документи за по-чист въздух на Берлинската сенатска комисия за околна среда, транспорт и защита на климата. Според телевизията тези документи показват, че поне всеки шести шофьор в Берлин ще бъде засегнат от подобна забрана. Сенатската комисия не коментира информацията.

Федералното германско правителство оповести тази седмица плановете си за намаляване на вредните емисии от дизеловите превозни средства, като поиска автомобилните производители да предложат на собствениците стимули за размяна на старите с нови автомобили или хардуердни поправки. Този план породи неодобрението на различни организации за защита на околната среда и доведе до направени с неохота отстъпки от индустрията.

Германската агенция за околната среда не смята,че одобрените мерки на срещата на високо равнище за дизеловите автомобили ще са достатъчни, за да се избегнат забраните за шофиране във всички германски градове, съобщи днес списание "Шпигел".

Според списанието Германската агенция за околната среда е особено скептична за това дали инициативите за размяна на стари срещу нови коли ще дадат резултат и ще се намали замърсяването на околната среда.