Германия не прие призива на американския вицепрезидент Майк Пенс към европейците да се изтеглят от договора за ядрената програма на Иран, защото Техеран дестабилизира Близкия изток. Този призив Пенс отправи вчера на международната конференция за Близкия изток във Варшава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Заедно с британците, французите и целия ЕС ние намерихме начин Иран да остане в ядреното споразумение. И нашата цел остава Иран да няма ядрено оръжие, точно защото Иран дестабилизира района", каза германският външен министър Хайко Маас.

Без това споразумение "регионът няма да бъде по-сигурен и в действителност ще направи още една крачка към откритата конфронтация", допълни той по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

САЩ се изтеглиха от ядрената сделка миналата година и възобновиха санкциите си срещу Иран, защото смятат, че Техеран се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, припомня Франс прес. След това изтегляне иранската икономика срещна сериозни трудности в банковата сфера.

Под натиска на САЩ Иран беше изключен от системата за банков обмен СУИФТ, което сериозно затрудни финансовите отношения на Техеран с чужди партньори. В отговор Берлин, Лондон и Париж обявиха създаването на специален механизъм за разплащане с Иран, който ще позволи поддържането на търговията с него при заобикаляне на американските санкции.