Кандидат за президент, който заявява, че е напуснал Беларус, защото се е опасявал за свободата си и попечителството над деца си, заяви пред Ройтерс, че надеждите на опозицията са възложени на кандидатка, която той описа като съвременна Жана д'Арк.

Валерий Цепкало, който този месец не беше допуснат до участие в насрочените за 9 август президентски избори, в които участва и дългогодишният президент Александър Лукашенко, е избягал в Русия с двамата си малки синове, страхувайки се, че попечителството над тях може да му бъде отнето, съобщи в петък предизборният му щаб.

Властите дисквалифицираха 55-годишния Цепкало от кандидатпрезидентската кампания, заявявайки, че имат подозрения, че някои от подписите, събрани в негова подкрепа, са били фалшифицирани - обвинение, което той отрича.

Предизборният му щаб заяви, че служители от канцеларията на главния прокурор са посетили училището на синовете му, за да се опитат да лишат него и съпругата му от родителските им права. Канцеларията на главния прокурор отрече твърденията, че се опитва да му отнеме децата.

Цепкало, който твърди, че подозира, че ще последва съдбата на други двама представители на опозицията, хвърлени в затвора, заяви, че не е имал друг избор освен бягството.

"Ако попадна в затвора, няма да мога да говоря открито за това, което се случва в Беларус. Идеята на Лукашенко беше да ни раздели и да ни унищожи един по един и той наистина го направи", заяви бившият дипломат пред Ройтерс в кафене в центъра на Москва.

Лукашенко отрича, че представители на опозицията са били затваряни зад решетките по политически причини, като заявява, че политиката за опазване на реда цели предотвратяване на хаос в страната.

Цепкало, успешен предприемач, каза, че се надява опозицията да осуети плановете на Лукашенко, като се обедини зад Светлана Тихановска, съпруга на антиправителствен блогър, която зае мястото на съпруга си на изборите.

Тихановска обедини сили със съпругата на Цепкало - Вероника и с Мария Колесникова, член на предизборния екип на Виктор Бабарико, задържан по обвинение във финансови машинации, за да се опитат да свалят от поста Лукашенко, който твърди, че жените са прекалено слаби, за да управляват Беларус.

"Лукашенко не очакваше, че ще успеем да се организираме около една личност, която за беларуското общество изглежда е символ, подобно на символа на френската съпротива Жана д'Арк", каза Цепкало.

65-годишният Лукашенко, бивш директор на колхоз, управлява Беларус повече от четвърт век. Той казва, че е осигурил икономическа и политическа стабилност, а държавата продължава да задоволява много от нуждите на хората. Той обвини противниците си, че планират да го свалят от власт със сила, и че руски и полски сили се опитват да се намесят в изборите, нещо, което Москва и Варшава отричат.

Цепкало разказа как е пропътувал 700 км с микробус от беларуската столица Минск до Москва със своите седемгодишни близнаци и само с малък куфар и найлонови торбички с вещите им.

Отказът на Лукашенко да предприеме мерки за смекчаване на кризата с Ковид-19 е галванизирала опозицията срещу него, смята Цепкало. Беларуският президент препоръча на хората да пият водка и да посещават сауни, за да се пазят от болестта.

Цепкало добави, че освен това обществото е уморено от икономическата стагнация. Бившият посланик на Беларус в САЩ заяви, че се надява да посети Украйна и Полша, за да се опита да повлияе на общественото мнение относно политическите проблеми в страната му.

В отговор на въпроса дали се страхува за своята съпруга, останала в родината, Цепкало отговори, че според него правителството на Лукашенко още не е измислило да се справи с женските опозиционни фигури.

"Надявам се, че ще успея да се върна възможно най-скоро, защото обичам страната си. Бих искал тя да стане добра, демократична и просперираща държава", заяви той.

Превод БТА