САЩ обявиха първия си посланик в Беларус за повече от десетилетия, докато търсят начини да отклонят близкия руски съюзник в посока към Запада, предаде АФП.

Президентът Доналд Тръмп посочи дипломатът от кариерата Джули Фишър, висш служител на Държавния департамент за Европа, която е работила в Москва, за посланик на САЩ в Минск.

Фишър трябва да бъде потвърдена от Сената, но не е ясно кога ще стане това, тъй като законодателите са извън Вашингтон заради пандемията от Covid-19.

През 2008 г. беларуският лидер Александър Лукашенко изгони тогавашния американски посланик, след като администрацията на Джордж Буш-младши наложи санкции над него, приближените му и държавната петролна компания заради "несправедливи избори и преследване на протестиращи". Оттогава посолствата на двете държави се водят от шарже д'афер.

Но президентът Александър Лукашенко желае по-добри отношения със Запада, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. Беларус се безпокои, че Русия може да се опита да присъедини малкия си съсед.

Миналата есен САЩ и Беларус постигнаха споразумение да разменят посланици, с което да сложат край на 12-годишна криза в отношенията.