При посещение във военнопромишленото предприятие "ОКБ ТСП" президентът на Беларус Александър Лукашенко постави днес задачата страната да създаде собствена ракета, способна да поразява цели на разстояние до 300 километра, предаде ТАСС.

"Трябва ни собствена ракета. Не може да създаваме оръжия, за които ще зависим от други страни. Никой няма да ни даде тези оръжия просто така. Добре че ни провървя да се споразумеем с китайците, поклон пред тях за това. Занапред обаче не бива да има такава зависимост", заяви Лукашенко, цитиран от официалната агенция БелТА.

До септември се очаква първият опитен модел на такава ракета, уверили своя президент беларуските конструктори. За изпитанията се проучвали полигони в Китай, Русия, Казахстан, Узбекистан и Саудитска Арабия.

В момента в беларуски заводи се сглобяват китайски ракети. Миналата година беларуските военни започнаха да получават модернизирани реактивни системи за залпов огън "Полонез" с увеличен обсег - до 300 км. Засега те се комплектоват с ракети китайско производство, отбелязва ТАСС.

Беларус няма намерение да заграбва други страни, затова не смята за необходимо да разработва междуконтинентални балистични ракети с ядрен заряд - "пък и не можем да го правим, трябва да се насочим към възможното", добави Александър Лукашенко.