Беларуският кандидат-президент от опозицията Светлана Тихановска заяви, че ще разчита на подкрепата на кандидатите, които не бяха допуснати до изборната надпревара, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се беларуският президент Александър Лукашенко, който от 26 години управлява с желязна ръка страната с население от 9,5 милиона души, да спечели с лекота шести мандат на президентските избори на 9 август въпреки противопоставянето на опозицията.

По-рано тази седмица беларуската Централна избирателна комисия не допусна до явяване на изборите двама от основните съперници на Лукашенко, като най-сериозният опонент на президента сега е Светлана Тихановска, съпруга на вкарания в затвор опозиционен блогър Сергей Тихановски.

Преди два дни предизборните щабове на Светлана Тихановска и на нерегистрираните за участие в изборите на 9 август Валерий Цепкало и Виктор Бабарико взеха решение да обединят усилията си в изборната надпревара. Двамата отпаднали от изборите кандидати ще подкрепят кандидатурата на Светлана Тихановска.

"Обединяваме усилията си", съобщи пресслужбата на предизборния щаб на Бабарико.

"Като всички вас, ние не вярваме, че изборите ще са честни, но можем да защитим гласовете си, като обединим усилията си", заяви на свой ред Тихановска.

Предизборните им щабове на Цепкало и на Бабарико са формулирали пет основни принципа на съвместна предизборна кампания, въз основа на които ще се гради сътрудничеството. Сред тях са призив към всички граждани да участват в президентските избори и искане към властите да освободят всички "арестувани по политически и икономически мотиви, като им бъде предоставено правото за преразглеждане на делата им от независими съдилища".

Стотици хора протестираха във вторник в Минск, след като ЦИК отказа да регистрира Валерий Цепкало и Виктор Бабарико. По информация от правозащитния център "Вясна" полицията е задържала най-малко 250 души при протестите, провели се в столицата Минск и градовете Гомел, Пружани, Брест, Солигорск, Бобруйск, Столбци и Гродно.

Европейският съюз разкритикува остро решението на ЦИК да откаже регистрация на главния опозиционен кандидат Виктор Бабарико, като заяви, че "властите не са успели да осигурят пълноценна и конкурентна политическа надпревара".

"Изглеждащото като произволно изключване на кандидати ограничава възможността беларуските граждани да изразят волята си и вече подкопава честността и демократичния характер на изборите", заяви ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел.