Кандидатът за президент на Беларус и лидер на движението "За свобода" Юрий Губаревич получи 15 денонощия арест за участие в неразрешена проява в рамките на събиране на подписи за издигане на номинации за кандидат-президент. Такова решение постанови днес съдът в Първомайския район на Минск, съобщи сайтът на нерегистрираната от беларуското министерство на правосъдието правозащитна организация "Весна" ("Пролет"), цитиран от ТАСС.

Според правозащитниците Губаревич не е признал вината си. Той е заявил пред съда, че не е вземал участие в незаконната акция, а се е намирал до Комаровския пазар на разрешена от властите акция за събиране на подписи в подкрепа на номинирането си за кандидат-президент. Съдът, от своя страна, постанови, че Губаревич е взел участие в митинг, който не е свързан с изборите, на който е скандирал различни лозунги.

Общо по данни на беларуските правозащитници, днес в съдилищата на Минск се разглеждат административни дела срещу близо 20 души, участвали в предизборни прояви. Съдилищата вече са постановили за повечето от тях административен арест и глоби.

Европейският съюз призова беларуските власти незабавно да освободят претендента за президентските избори в страната Виктор Бабарико и сина му, и да осигурят истински конкурентни условия в предизборната кампания. Това се казва в разпространено днес изявление на представител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

"ЕС призовава беларуските власти незабавно да освободят Виктор Бабарико и сина му Едуард от предварителния арест и да гарантират пълно спазване на върховенството на закона, включително на правото за честно и прозрачно разследване, и правото на адвокат", се казва в изявлението и се добавя: "Разследването трябва да е безпристрастно и без политически натиск". ЕС призова също да бъдат освободени "всички задържани активисти", да не се допуска лошо отношение към тях в ареста, и в пълен обем да се спазват правата на човека и международните ангажименти.

"В контекста на предстоящите в Беларус на 9 август президентски избори ЕС активно призовава беларуските власти да осигурят съдържателна и конкурентна политическа надпревара. Нито на един потенциален кандидат не трябва да се създават пречки при процедурата за регистрация чрез политически мотивирани забранителни мерки", се казва в изявлението.

"ЕС очаква, че Беларус възможно най-скоро ще покани наблюдатели на ОССЕ за мониторинг на изборите. Безопасните, мирните, свободните и честни избори ще позволят укрепването на демократичното развитие на Беларус, ще укрепят неговия суверенитет и независимост и ще проправят пътя за по-тясно сътрудничество на страната с ЕС и за икономическо процъфтяване на беларуския народ", се подчертава в изявлението.

В Беларус на 9 август са насрочени президентски избори. На 21 май започна събирането на подписи на избиратели за номиниране на кандидати, което ще завърши на 19 юни. Събирането на подписи се извършва от 13 инициативни групи от 15 първоначално регистрирани от Централната избирателна комисия. Двама от претендентите за президентския пост се отказаха от надпреварата. Регистрацията на кандидатите за президент ще се състои от 5 до 14 юли.