Русия ще изтегли войските си в Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, предадоха световните агенции. Този ход като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията й в Украйна и потенциален повратен момент във войната, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно. Сергей Шойгу се съгласи с предложението на Суровикин. Репортажът на Суровикин беше излъчен от телевизионния канал Русия 24.

Този руски ход идва след седмици на настъпване на украинските въоръжени сили към Херсон. През този период Русия междувременно прехвърли около 100 хиляди местни жители на източния бряг на реката.

"Ние ще запазим живота на нашите войници и бойния капацитет на частите ни. Да ги държим на десния (западния) бряг е безсмислено. Някои от тях може да бъдат използвани на други фронтове", каза Суровикин.

Руският генерал докладва на министъра на отбраната, че до момента всички желаещи граждани на Херсон - повече от 115 000 души - са напуснали района на града, предаде ТАСС.

Изтеглящите се от западния бряг на Днепър руски войски ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката, каза още Суровикин.

"Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Задържането им на десния (на западния) бряг на р. Днепър е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове", каза генерал Суровикин.

"Съгласен съм с вашите заключения и предложения", отговори Шойгу. И допълни: "Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на силите през реката."

Отразяващите хода на конфликта влиятелни руски военни блогъри определиха случващото се като горчив момент. "Очевидно ще напуснем града, без значение колко болезнено е да пишем за това сега", пише в блога "WarGonzo", който има повече от 1,3 милиона абонати в "Телеграм".

"Казано с прости думи, Херсон не може да бъде държан с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница", пише в блога.

През последните седмици се появиха спекулации, че Русия може или да изтегли силите си от западния бряг на Днепър или да се окопае за кървава битка, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че по-рано днес днес беше взривен основният мост на пътя, който води извън Херсон. На снимки, публикувани в интернет, се вижда, че мостът е неизползваем и остатъци от него се намират във водите на река Ингулец - приток на Днепър.

Виталий Ким, губернаторът на съседната Николаевска област в Украйна, предположи, че украинските сили са изтласкали някои руски части. "Руските войски се оплакват, че вече са изтласкани оттам", заяви Ким в "Телеграм".