Двама мъртви членове на Камарата на представителите бяха преизбрани в САЩ, съобщиха Ей Би Си и "Фокс нюз".

Демократът Антъни Делука, член на Камарата на представителите на САЩ от Пенсилвания е бил преизбран за втори мандат, но е починал на 9 октомври.

Според "Фокс нюз"мъжът е бил на 85 години и е починал след кратка борба с лимфом. Почти 86% от избирателите са гласували за него, като 14 000 гласа са били подадени в изборния ден, а други 7000 - по пощата, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на данни от Държавния департамент на Пенсилвания.

Освен това представителката на демократите от Тенеси Барбара Купър, която е починала на 25 октомври на 93-годишна възраст, е успяла да спечели изборите за долната камара на Конгреса, съобщава местен вестник.

Според предварителните резултати от междинните избори за Конгрес на САЩ демократите са загубили контрола над Камарата на представителите, а републиканците са спечелили мнозинството места в долната камара. Републиканците водят и в надпреварата за Сената.

Броенето на гласовете след междинните избори продължава. Републиканците водят и в двете камари на Конгреса, като според Си Ен Ен в момента републиканците имат 209 места, а демократите191 места в Камарата на представителите. Според "Фокс нюз" резултатите са съответно 207 срещу 184. А Ен Би Си дава прогнозен резултат, според който републиканците печелят 222 места, а демократите - 213.

Американските медии са единодушни, че Републиканската партия ще спечели долната камара на Конгреса днес, като за тази цел трябва да имат поне 218 места.

Борбата за сената продължава, като в момента водят републиканците с 49 места, срещу 48 за демократите.

Републикански губернатори бяха избрани в Алабама, Арканзас, Флорида, Джорджия, Айдахо, Айова, Небраска, Ню Хемпшир, Охайо, Оклахома, Южна Каролина и Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Върмонт и Уайоминг.

Американската демокрация, която почти се провали преди две години, току-що даде перфектно отражение на една поляризирана нация, която не вярва на своите лидери и не е готова да се обедини по нов път, коментира Си Ен Ен.

Междинните избори във вторник дадоха на американците още две години, за да решат колективно какво наистина искат, като вероятно ще доведат до създаването на разделено правителство, което със сигурност ще бъде ожесточено, но ще попречи на демократите или републиканците да осъществят голяма идеологическа промяна. Те също така разбъркаха терена на ранната президентска надпревара през 2024 г., като и президентът Джо Байдън, и експрезидентът Доналд Тръмп се насочиха към нови кампании, които голяма част от страната изглежда не желае.

Републиканската партия пълзи мъчително бавно към 218-те места, от които се нуждае, за да получи председателското място, което е сигнал, че избирателите може би са сложили край на прогресивната програма на Байдън, която е свързана с големи разходи. Си Ен Ен не прогнозира контрол над Камарата на представителите или Сената, като горната камара виси на косъм, тъй като надпреварите за две места, държани от демократите, още не са решени, а за третото, в Джорджия, ще има балотаж през декември.