Това съобщи пред БНР говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.
Българите са служители на авиокомпания „Хели Ер-Сау”. Те са управлявали хеликоптер за Програмата по прехрана на ООН и са превозвали хуманитарни работници, които са успели да избягат при нападението.

Вчера към 10.50 часа местно време хеликоптерът на ООН, кацайки в Ум Шалая, е бил нападнат от джип „Тойота Ланд Крузер”, на който е имало седем тежковъоръжени мъже, разказа пред "Фокус" и БНР Весела Чернева. Те отвличат българския екипаж и потеглят в североизточна посока.
Преследвани са от автомобил на суданската полиция, който обаче попада в канавка, обръща се и двама от суданските полицаи са ранени. Преследването е продължило и с хеликоптер по въздуха.

Чернева отново каза, че не иска да дава повече информация заради сигурността на сънародниците ни, но отбеляза че в последните седмици е имало подобни инциденти с хуманитарни работници и от други страни, които са завършили благополучно.
Преговорите с похитителите се водят от кризисен щаб съвместно с местните судански власти, ООН и българското министерство на външните работи. Преговарящите са изразили оптимизъм за освобождаването на българите, които са със статут на хуманитарни служители на ООН.

Известно е, че отвлечените са трима мъже - командир, втори пилот и бордови инженер. И тримата са с голям опит при хуманитарни мисии в Судан.
Изпълнителният директор на авиокомпания „Хели Ер-Сау” Васил Вълков призова медиите да не се оповестяват имената на пилотите поради съображения за сигурност.

Министерството на външните работи на Судан изрази съжаление за отвличането, предаде “Пипълс Дейли”, цитиран от "Фокус".

Отвличането е станало в района Ум Шалая, на около 75 км югоизточно от Ел Дженеина, Западен Дарфур, съобщи пред репортери говорителят на министерството Хали Миса.
По думите му, правителството на Судан е започнало спешен план за действие и издирване на похитителите.

Последна актуализация в 8.30 ч.