Веднага след формирането на правителство в България отново трябва да бъдат предприети стъпки за сближаване на отношенията със Северна Македония, а ако е необходимо посредничество от трета страна, Австрия може да предложи своите възможности. Това заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг в интервю пред Македонската информационна агенция.

Без значение кога се формира новото правителство в България, двете страни не трябва да губят време и трябва да предприемат конкретни стъпки за сближаване помежду си, за да проправят пътя за започване на преговори за присъединяване между Северна Македония и ЕС, при първа възможност. Окуражен съм от факта, че партиите с ясно изразена националистическа програма не са били възнаградени от българските избиратели", отбеляза Александър Шаленберг.

"Бях дълбоко разочарован от невъзможността да се започнат преговори за присъединяване със Северна Македония. Двустранните и историческите въпроси трябва да бъдат отделени от този процес. Ще видим как и кога може да се сформира ново правителство в България. Веднага щом това се случи, двете страни не трябва да губят време и трябва да предприемат конкретни стъпки за сближаване помежду си, за да проправят пътя за започване на преговори за присъединяване между Северна Македония и ЕС възможно найскоро", каза Шаленберг в отговор на въпрос за очакванията му за започване на преговори с ЕС по време на португалското председателство.

Според него е важно да се намери решение на двустранно ниво между България и Северна Македония, без да се въвеждат тези въпроси в процеса на разширяване, а дали е необходимо посредничество от трета страна, каза той, двете страни трябва да преценят сами.

"Ако стигнат до това заключение, Австрия винаги е готова да предложи своите възможности", каза Шаленберг.