Австралия обяви извънредно положение в югоизточния щат Нови Южен Уелс, на фона на очаквания за влошаване на пожарните условия в събота, предаде ДПА и БТА.

Министър-председателката на източния австралийски щат Гладис Береджиклян съобщи, че извънредното положение ще започне утре и ще продължи седем дни.

Вижте още снимки тук>>>

След обявяването му службата за борба с горските пожари ще получи допълнителни правомощия, включително право да извършва принудителни евакуации, да затваря пътища и да нарежда на полицията да извършва определени действия.


Според метеорологичните прогнози горещата вълна, която преминава през целия континент от запад на изток, вероятно ще достигне югоизточното крайбрежие в събота, носейки силни ветрове и температури около 45 градуса.

Началникът на щатската полиция Шейн Фицсимънс съобщи, че обстановката е най-сложна в южната част на региона. Според него през идните дни ще се наложи евакуирането на хората не само от южното крайбрежие, а и от част от югозападните райони, предаде ТАСС.


Има "сериозни опасения" за съдбата на 17 души, изчезнали след горските пожари в австралийския щат Виктория, съобщи щатският премиер Даниъл Андрюс. Възможно е някои от тях все още да са в безопасност, но властите са изключително загрижени за тях, подчерта той.