Стотици коали вероятно са загинали при горския пожар, опустошил хабитата им на източното крайбрежие на Австралия, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, позовавайки се на местни природозащитници.

Огнената стихия се разрази в края на миналата седмица, след като мълния удари гора в близост до Порт Маккуори в източната част на щата Нов Южен Уелс, на около 300 километра северно от Сидни. Досега са изгорели над 2200 хектара. Заради силните ветрове пожарът все още не е овладян.

"Коалите в засегнатия регион са в много добро здраве и са изключително разнообразни генетично. Те са способни да се адаптират към редица промени. Колонията им е уникална за Австралия, което ги прави национално значими. Ако приемем, че шансът им за оцеляване е 50 процента, това прави около 350 коали. Подобна загуба е съкрушителна, истинска трагедия", казва Сю Аштън, президент на болницата за коали в Порт Маккуори.

Очаква се след като от пожарната служба разрешат достъп до района, обучени служители на болницата да започнат търсенето на оцелели животни.

Сю Аштън отбелязва, че коалите не са особено добри в оцеляването при подобни бедствия.

"Когато има пожар, коалата се изкачва до върха на дървото и се свива на малка топка. Ако огнената стихия е повърхностна и премине бързо, животното може да оцелее. Ако обаче пожарът е интензивен, коалите могат да изгорят живи", казва Аштън.

Коалите са ендемични за Австралия двуутробни животни. Класифицирани са като "уязвими". Основните заплахи пред популацията им са урбанизацията, разчистването на площи за земеделски цели, унищожаване на хабитата им, нападения от кучета, пътни инциденти, горски пожари, предавана по полов път хламидия.

Според миналогодишен доклад на Световния фонд за дивата природа - Австралия в щата Нов Южен Уелс са останали по-малко от 20 000 коали, които могат да изчезнат до средата на века.

От Австралийската фондация за коалите смятат, че броят на животните в естествена среда в страната е между 43 000 и 100 000 и че те трябва да бъдат класифицирани като "критично застрашени".