Сирийските въоръжени сили ще освободят всички райони на Сирия и са в състояние да осигурят защита на жителите на североизточните области по границата с Турция. Това заяви днес сирийският президент Башар Асад за ситуацията в Североизточна Сирия, контролирана от подкрепяните от западната коалиция начело със САЩ кюрдски формирования, предадоха световните агенции.

"На тези, които залагат на САЩ, казваме: американците ще ви продадат на Турция", посочи Асад. "Никой няма да ви защити, освен сирийската армия", предупреди сирийският президент, цитиран от ТАСС.

Асад подчерта, че Сирия ще разглежда присъствието на чуждестранни сили на своя територия като окупация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми "да вкара войски в Североизточна Сирия от самото начало на кризата и сега разчита да използва изтеглянето на американските военни като предлог", предупреди той.

"След поражението на подкрепяните от тях терористични групировки заговорниците срещу Сирия преминаха на нов етап: възнамеряват да задействат своя агент (президента) Ердоган", каза Асад.

Изявлението на сирийския президент бе разпространено от държавната информационна агенция САНА.

Каква ще е съдбата на кюрдите в Североизточна Сирия

Високопоставен руски дипломат призова днес сирийските кюрди да преговарят с правителството на президента Башар ал Асад след предстоящото изтегляне на американските войници от Североизточна Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако няма повече чуждестранни войски в Североизточна Сирия, мисля, че най-доброто решение би било да започне диалог между кюрдите и Дамаск", каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин на Мюнхенската конференция по сигурността.

Вершинин подчерта, че "кюрдите са част от населението на Сирия". "Разбира се, ние знаем за проблемите между Дамаск и кюрдите, но вярвам, че е възможно решение по пътя на диалога", допълни той.

САЩ, които възнамеряват да изтеглят 2-те си хиляди военни в Сирия през следващите седмици, призоваха своите съюзници да разположат наблюдатели в Североизточна Сирия, за да гарантират сигурността на кюрдите, които изиграха ключова роля в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Това предложение обаче бе отхвърлено в петък в Мюнхен от партньорите на САЩ в антиджихадистката коалиция и по-конкретно от Франция и Германия. Това прави неясно бъдещето на зоните в Северна Сирия, контролирани от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция иска да неутрализира, отбелязва Франс прес.

"Ние искаме да отговорим на безпокойствата на нашия турски съюзник, но сме много загрижени да избегнем малтретирането на Сирийските демократични сили" след американското изтегляне, каза по-рано днес на Мюнхенската конференция специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Тази коалиция, в която кюрдите играят водеща роля, се сражаваше редом със Съединените щати в борбата срещу "Ислямска държава", припомни Джефри.

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли пък подчерта пред журналисти, че сирийските кюрди не бива да се превръщат в новите жертви на сирийския конфликт.

"Решението по подразбиране е споразумение между сирийския режим и кюрдите. То обаче не е гарантирано, предвид факта, че Дамаск иска да си върне суверенитета (над контролираните от кюрдите райони). Оттам и важното значение на руснаците в играта", коментира вчера източник от френското правителство пред Франс прес.

В същото време джихадистка коалиция начело с Джебхат ан Нусра, бившия клон на Ал Кайда в Сирия, контролира голяма част от северозападната сирийска провинция Идлиб. След среща в четвъртък в Сочи руският президент Владимир Путин обяви, че се е договорил с президентите на Турция и Иран - Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, за допълнителни стъпки за стабилизиране на положението в северозападната сирийска провинция Идлиб.