Военнослужещите на Франция ще продължат да участват в дейността на международната коалиция в Сирия и Ирак и през 2019 г., заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Битката не е приключила. Ислямистите все още присъстват на някои места. Ще продължим да водим нови военни операции в региона. Ще продължим сътрудничеството за укрепването на стабилността на Сирия докато не бъде намерено всеобхватно политическо решение и не бъде проведена необходимата конституционна реформа", каза Макрон в реч в база на сухопътните сили близо до южния град Тулуза.

"Всяка прибързаност за изтегляне би била грешка. Обявеното изтегляне от Сирия на американския ни съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни цел: да премахнем "Ислямска държава" като я лишим от всякаква територия и попречим на съживяването й", заяви Макрон.

Франция участва с около 1200 военни в международната антиджихадистка коалиция, с въздушни удари (5-10 процента от общия брой), специални части в Сирия и артилерия и обучение на армията в Ирак.