Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква в рамките на няколко месеца да бъде създадена зона за сигурност в Северна Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Очакваме зоната за сигурност да бъде създадена в рамките на няколко месеца. Така или иначе ще създадем зона за сигурност. От нашите съюзници очакваме логистична подкрепа по този въпрос", каза Ердоган, цитиран от ТАСС.

Той изтъкна, че не може да става дума за това международната коалиция да създаде тази зона за сигурност. Президентът посочи, че Турция е единствената сила, която може да изгради зоната за сигурност, информира Ройтерс.

Ердоган добави, че Турция трябва да поддържа контрол над зоната.

Обявяваме, че не чакаме каквито и да било други предложения по този въпрос. Каквато и да е цената за това, сме готови да я платим, констатира президентът.

Турският президент изключи възможността ООН да участва в създаването на зоната за сигурност, информира ТАСС.

Ердоган заяви още, че Турция няма нужда от разрешението на която и да било страна за извършването на операция на територията на Сирия. Той уточни, че споразумение със Сирия от 1998 г. позволява на Турция да навлезе на територията й, когато е изложена на заплахи.

Турският лидер обеща, че Анкара ще продължи с решителност борбата срещу терористите.

Отношенията между Турция и Сирия през 80-те и 90-те години на миналия век бяха много напрегнати, тъй като Анкара обвиняваше Дамаск в подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК). През октомври 1998 г. възникна криза в отношенията между двете страни и Турция предостави на Сирия 45-дневен срок, в рамките на който страната е трябвало да се откаже от подкрепата за ПКК. Същата година сирийските власти екстрадираха от страната лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което се стигна до пробив в отношенията между Турция и Сирия. След преговори на 20 октомври 1998 г. високопоставени представители на министерствата на външните и вътрешните работи на двете страни подписаха в южния турски град Адана съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността, припомня ТАСС.