САЩ обмислят да привлекат войските на Великобритания, Франция и Австралия за защита на кюрдските им съюзници от Турция, ако тя създаде буферна зона в Северна Сирия. Това съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на източници от американската администрация.

Източниците посочиха, че британските, френските и австралийските военнослужещи трябва да "защитават кюрдските формирования Сили за защита на народа", които са ключов съюзник на американците в борбата срещу групировката "Ислямска държава", от действията на турските войски.

Според Анкара СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Турските власти твърдят, че американското оръжие, получено от СЗН, впоследствие може да бъде насочено срещу Турция, посочва ТАСС.

В. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че освен за предотвратяване на турско-кюрдски стълкновения тази идея ще способства за неутрализиране на възможните негативни последици от изтеглянето на американските войски от Сирия (като връщането в района на бойците от "Ислямска държава").

Европейски дипломат е потвърдил пред изданието, че американците вече са започнали преговори с въпросните страни, но "нито една от тях досега не е дала съгласието си".

Анкара е против този план на Вашингтон, добавя "Уолстрийт джърнъл".

Американският президент Доналд Тръмп обяви през декември, че американските войски ще се изтеглят от Сирия, след което обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган идеята за създаване на зона за сигурност (32 километра навътре в Сирия).